Hoppa till huvudinnehåll

Mestis tar till massiva stödåtgärder på grund av inkomstförluster på närmare två miljoner – utökar även serien till nästa år

Kiekko-Espoos supportrar.
Kiekko-Espoos supportrar kan få se Mestis-hockey nästa säsong. Kiekko-Espoos supportrar. Bild: Tomi Natri/All Over Press Kiekko-Espoo

Mestisklubbarna har tillsammans med seriens styrelse och det finska ishockeyförbundet kommit överens om att genomföra stora stödåtgärder. Ligans operativa chef säger att inkomstförlusterna kan uppgå till 1,8 miljoner euro. Föreningarna ska bland annat stödas ekonomiskt och det planeras ändringar i seriesystemet.

På grund av de inkomstförluster som coronavirusepidemin kommer orsaka för den näst högsta ishockeyligan i Finland, Mestis, har nu förbundet tillsammans med ligan och klubbarna utarbetat stödåtgärder.

Det meddelar ligan i ett pressmeddelande i dag.

– I nuläget är uppskattningen att de inkomstförluster som coronavirusepidemin leder till uppgår till ungefär 1,8 miljoner euro. Situationen kräver snabba, innovativa och i viss mån väldigt svåra beslut, säger Mestis operativa chef Olli Aro.

Hoppa över Twitterpostning

Stödåtgärderna innefattar bland annat förändringar av seriesystemet, inbesparingar och ekonomiskt stöd till klubbarna.

Det har också skapats en fond från vilken ligan under säsongen vid behov kan lyfta tillgångar.

– I varje kris gömmer sig också alltid en möjlighet. Det har varit glädjande att se hur alla föreningar och förbundet tillsammans har arbetat för att arbeta fram det här paketet, säger Aro.

Kiekko-Espoo kan få chansen att spela Mestis

Vad gäller seriesystemet så har ligan bestämt att det nästa säsong ska delta 14 lag i serien.

Teemu Ramstedt i SaiPas tröja.
Teemu Ramstedt värvades till Kiekko-Espoo från SaiPa för att spela upp klubben till Mestis. Teemu Ramstedt i SaiPas tröja. Bild: Mikko Lieri / All Over Press Teemu Ramstedt

Två lag från den tredje högsta divisionen kommer alltså att stiga till Mestis. De lag som kan ansöka om att få stiga är de fyra lag som tog sig till semifinal i serien.

Det handlar alltså om D-Kiekko, FPS, Hunters och Kiekko-Espoo.

Ifall fler än två lag ansöker om en plats i Mestis väljer förbundet de två klubbar som lämpar sig bäst för spel på den näst högsta nivån i Finland. Valet görs på basen av ekonomi, förhållandena i klubben samt på basen av den idrottsliga nivån.

– På det här viset tryggar vi fortsättningen av ligan också i det fall att någon klubb tvingas ge upp sin serieplats, skriver förbundet.

Ingen kommer heller att spela kval eller falla från Mestis nästa säsong på grund av det ekonomiskt instabila läget.

Läs också