Hoppa till huvudinnehåll

Minst två boxare har smittats av corona efter OS-kvalturneringen – Elina Gustafsson skjuter ner IOK:s försök till försvar: ”Borde aldrig ha kört igång”

Elina Gustafsson i farten.
Elina Gustafsson i farten under OS-kvalturneringen. Elina Gustafsson i farten. Bild: All Over Press Elina Gustafsson

Så gott som hela idrottsvärlden stod stilla förra veckan. Men OS-kvalturneringen i boxning pågick länge i London. Till slut agerade ändå IOK – men ändå hann minst två boxare smittas av coronaviruset. Jag var på läger med dem, berättar Elina Gustafsson.

Två turkiska boxare, som deltog i OS-kvalturneringen i boxning förra veckan, samt deras tränare har smittats av coronaviruset. Det berättar det turkiska boxningsförbundets ordförande Eyup Gozgec för The Guardian och nyhetsbyrån AP.

Enligt Gozgec ska boxarna ha smittats under kvalturneringen i London.

– Arrangörerna har varit oansvarsfulla. De betedde sig som om det inte existerade något coronavirus istället för att kasta in handduken i god tid, säger han.

Det köper inte IOK. Enligt IOK är det ”omöjligt att veta varifrån smittan härstammar”.

– Många av boxarna höll egna träningsläger inför kvalturneringen, både i Storbritannien och i andra länder, säger kommittén i ett svar till AP och tillägger:

– Vid den tidpunkt som kvalturneringen körde igång hade myndigheterna i Storbritannien ännu inte skridit till sådana åtgärder som skulle ha hindrat oss från att genomföra turneringen. Men turneringen avbröts efter att situationen ändrades.

IOK:s ordförande Thomas Bach konstaterade också i samband med att han förklarade varför det dröjde så länge innan beslutet om att flytta OS i Tokyo till 2021 att han bland annat följt hur USA:s president Donald Trump förhöll sig till viruset.

"Ett jävla mirakel om ett virus inte sprids där"

Sammanlagt fem finländare deltog i kvalturneringen; Mira Potkonen, Elina Gustafsson, Arslan Khataev, Muhammad Abdilrasoon och Krenar Aliu. Av dem hann alla andra utan Potkonen tävla klart innan IOK blåste av.

Gustafsson föll ut mot just en turkiska i sin kvalturnering.

– Kvalturneringen borde aldrig ha kört igång. Om man tänker på att där fanns idrottare från 40 olika länder så är det nog ett jävla mirakel om ett virus inte sprids där, säger en uppenbart upprörd Gustafsson till Yle Urheilu.

– Jag var dessutom på ett förberedande läger med just de turkiska boxarna i Sheffield. Jag tillbringade några veckor med dem. Men åtminstone har varken jag eller någon jag mötte testat positivt för coronaviruset, fortsätter hon.

Syntes inte i gatubilden

I Storbritannien har man i likhet med Sverige skyndat långsamt med myndighetsåtgärder för att bekämpa coronaviruspandemin. Det var först tidigare den här veckan som den brittiska regeringen fattade beslut om hårda begränsningar.

För en vecka sedan såg man inte något av pandemin i gatubilden, berättar Gustafsson.

– En läkare briefade oss om vad man ska göra, hålla koll på handhygienen och så där. Själv blev jag medveten om hur idiotiskt det var först då jag läste nyheter från andra håll i världen på hotellrummet, säger hon.

Gustafsson sticker inte heller under stol med att hon hoppades att turneringen skulle ställas in också eftersom hon själv åkte på en nitlott. Turkiskan hon åkte ut mot, regerande världsmästaren Busenaz Sürmeneli, var rankad etta i turneringen.

– Så visst hann jag hoppas att allt skulle ställas in. Lottningen grämde mig något oerhört, säger hon.