Hoppa till huvudinnehåll

Nightbird ser ljust på läget trots inhiberade turnéer – "Finland har ett bra system som tar hand om folk"

Nightbird.
Nightbird utmanar på Vegatoppen med låten Good One. Nightbird. Bild: Anna Svinto Eriksson Vegatoppen,Vegatoppens utmanare,musik,Nightbird,anna-stina jungerstam

Efter att under fem års tid ha turnerat i Europa, skrivit låtar och både hunnit hitta och tappa bort kärleken är Nightbird nu tillbaka med ny musik. Nightbird debuterar på Vegatoppen med låten Good One.

Bakom artistnamnet hittar vi Anna-Stina Jungerstam. Hon är född i Vasa, men har via musiken tagit vägarna till Sverige, för att sen återvända till Finland. Numera är hon bosatt i Helsingfors.

Jungerstam har gått på Ella Pop/Rock-linjen på Gotland. Hon spelade aktivt med ett band, vilket också var orsaken till att hon valde att stanna i Sverige för en tid. Ett val som hon är glad att hon gjort.

– Jag hade blivit student på våren 2009 och så flyttade jag till Gotland på hösten. På den tiden var jag ung vuxen och försökte hitta mig själv. Det var en perfekt tajming att få göra det på Gotland och musiklinjen.

DET HÄR ÄR NIGHTBIRD

  • Heter egentligen Anna-Stina Jungerstam
  • Född i Vasa
  • Bor numera i Helsingfors efter en tid i Sverige
  • Har studerat på Ella Pop/Rock-linjen på Gotland
  • Aktuell med albumet Travelin’ Baby
  • Utmanar på Vegatoppen med låten Good One

Att bli musiker var ingen självklarhet

Oftast hör man artister säga att de vetat att de vill bli musiker redan som barn, men för Jungerstam var det ingen självklarhet att hon skulle satsa på musiken.

– Jag har alltid tänkt att jag ska göra någonting annat, någonting mer traditionellt måndag till fredag-arbete.

Hon berättar att hon hade tankar på att arbeta med språk på något sätt.

– Det kanske jag gör ännu någon dag, men nu har det blivit väldigt mycket musik och kulturarbete de senaste åren.

Anna-Stina Jungerstam håller en gammaldags akustisk gitarr.
Anna-Stina Jungerstam arbetar periodvis med musik på heltid. Anna-Stina Jungerstam håller en gammaldags akustisk gitarr. Bild: Yle/Markus Bergfors singer-songwriters,vår musik

Inhiberade och uppskjutna turnéer

Musikbranschen är tuff, inte minst i Svenskfinland, men Jungerstam ser ljust på möjligheterna.

– Jag brukar säga att jag jobbar med musik på heltid, periodvis, skämtar Jungerstam.

– Det är sanningen. Delvis så blir det en hel del andra arbeten. Jag frilansar inom kulturbranschen och har jobbat med annat. Vissa perioder så har jag väldigt mycket med min musik.

Jungerstam hade planerat in en turné nu på våren, som tyvärr fick flyttas fram på grund av de rådande omständigheterna.

– Där försvann min planerade ekonomi. Men jag har den turen att jag är född i Finland och vi har ett bra system som tar hand om folk när de hamnar i den här situationen. Allt är inte helt kört. Jag hamnar inte ut på gatan eller någonting sånt.

Jungerstam förklarar att hon nu försöker rädda det som räddas kan och planerar in nya turnéer till den senare delen av året.

Utmanar på Vegatoppen

Anna-Stina Jungerstam, eller Nightbird, utmanar nu på Vegatoppen med låten Good One.

Låten är en singel från hennes kommande debutalbum Travelin’ Baby och är inspelad i Matti Byes studio i Stockholm.

Jungerstam berättar att hon brukar dedikera låten till goda typer som man kan ha turen att ha omkring sig. Dessutom tycker hon att låten passar perfekt för läget i världen just nu.

– Jag är glad att den släpptes nu i dessa tider. Det känns som en låt som är gjord precis för de här tiderna - någonting fint, lugnt och hoppfullt inför framtiden.

Du kan rösta på låten här.