Hoppa till huvudinnehåll

Sofia Törnqvist ny ledare för teaterlinjen i Karis - satsar på fysisk teater och stark scennärvaro

Kvinna med långt hår tittar ut genom en lucka i en vit vägg.
Sofia Törnqvist under Kalevalaproduktionen vid Åbo Svenska Teater. Kvinna med långt hår tittar ut genom en lucka i en vit vägg. Bild: Pette Rissanen lärare,Västra Nylands Folkhögskola,Karis,teaterkonst,skådespelare,tryckis

Sofia Törnqvist från Hangö, numera bosatt i S:t Karins, har valts till ny ledare vid teaterlinjen på Västra Nylands folkhögskola. Törnqvist är magister i teaterkonst och har specialiserat sig på fysisk teater och att ta på sig rollen av det motsatta könet.

Senast var Törnqvist aktuell i Åbo Svenska Teaters produktion Kalevala där hon spelade Ilmarinen.

- Jag har undervisat en kurs i crossdressing vid Kulturkarnevalen som varit väldigt populär. De år den inte funnits i utbudet har elever frågat efter den, berättar hon.

Kulturkarnevalen är kulturfältets svar på Stafettkarnevalen.

Crossdressing och dockteater

Crossdressing är något hon kommer att ta med sig i sitt arbete som linjeledare för teaterlinjen som numera går under namnet Perform.

ÅST:s Kalevala var en del av en kurshelhet för professionella skådespelare. Där arbetade hon bland annat med dock- och objektteater.

- Jag lärde mig massor under den kursen som jag nu ser fram emot att prova med eleverna i höst, berättar hon.

Helhet av dans och teater

Törnqvist har bred erfarenhet av teaterarbete inom institutionsteater, fria grupper, amatörteater och undervisning i flera olika sammanhang. Hon har också specialiserat sig på fysisk teater som kommer att vara ett starkt element inom Performlinjen.

Tanken är att teaterlinjen och danslinjen vid folkhögskolan i Karis kommer att ha ett tätt samarbete. Helheten byggs upp av Törnqvist tillsammans med danslärare Tytti Kronqvist.

- Vi kommer att undervisa varandras grupper och förhoppningsvis ha en gemensam musikteaterproduktion, berättar Törnqvist.

Ständig närvaro på scenen

Lärarna känner varandra från förut eftersom Sofia Törnqvist var Tytti Kronqvists elev på skolans danslinje i medlet av nittiotalet.

Utöver dans, crossdressing och fysisk teater så berättar Törnqvist att hon kommer att lägga stor vikt på scennärvaro.

- Jag tycker att det är jätteviktigt att kunna vara närvarande på scen också då man inte är i fokus. I mitt arbete har jag jobbat i projekt där vi är på scen hela tiden och det är något jag vill arbeta med tillsammans med eleverna också, berättar hon.

Möte på distans

Törnqvist är bosatt i S:t Karins utanför Åbo och kommer att pendla till Karis. Med rådande undantagslag och avspärrningen av Nyland har arbetet inletts i lite ovanligare tecken.

- Vi hade ett försiktigt möte med rektor Henrik Grönroos där vi höll ordentligt med avstånd och Tytti Kronqvist var med på distans. Resten har vi skött via e-post och videochatt, berättar hon.

Tanken var också att Törnqvist skulle turnera bland olika teatergrupper och skolor för att berätta om linjen men det blev inte av på grund av det rådande läget.

- Om situationen ändrar kanske jag kan åka ut under sommaren, vi får se, säger hon.

Ny linje för pensionärer

Vid VNF startar också studiehelheten Plus i höst.

Den riktar sig i första hand till pensionärer, personer som vill ta en paus från arbetslivet och permitterade.

I studierna ingår bland annat kurser i keramik, silversmide, oljemålning, fotografering, storytelling, naturupplevelser och slow food.

Ansvarig lärare är Nina Nordström.

Läs också