Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games senareläggs och bäddar för supervecka i Åbo: "Min optimistiska bedömning är att de internationella tävlingarna börjar i juli"

Häckdamerna Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske tävlade i Paavo Nurmi Games i juni 2019.
Häckdamerna Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske tävlade i Paavo Nurmi Games i juni 2019. Häckdamerna Nooralotta Neziri, Annimari Korte och Reetta Hurske tävlade i Paavo Nurmi Games i juni 2019. Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT Nooralotta Neziri,Annimari Korte,Reetta Hurske

Friidrottstävlingen Paavo Nurmi Games kommer i år inte att arrangeras i början av juni. Arrangörerna väljer i god tid att spika ett sensommardatum som kan resultera i en händelserik friidrottsvecka i Åbo.

Paavo Nurmi Games skulle arrangeras i Åbo den 9 juni. Coronavirusets framfart har ändå fått arrangörerna att flytta fram tävlingsdatumet med ett par månader. Tävlingarna ska i stället arrangeras tisdagen den 11 augusti.

Det bäddar för en riktig supervecka. FM-tävlingarna i friidrott, Kalevaspelen, ordnas nämligen i Åbo mellan den 13 och 16 augusti.

Hur Paavo Nurmi Games startfält kommer att se ut är i allra högsta grad oklart.

– Vi hade redan lyckats knyta några nyckelidrottare till det ursprungliga datumet. Nu försöker vi säkra att de kan delta i augusti, säger Jari Salonen från arrangörshåll till Yle Urheilu.

Enligt Salonen är det i nuläget svårt att sia om framtiden.

– Min optimistiska bedömning är att de internationella tävlingarna börjar i juli.

Vilken är sannolikheten för att Paavo Nurmi Games inte alls kan ordnas i år?

– Det vill jag inte grubbla på. Om vi i augusti inte kan ta oss till evenemang, skolor eller jobb, så står vi inför större problem än en enskild tävlings arrangemang, säger Salonen.