Hoppa till huvudinnehåll

Lyckad säsong fick snöpligt slut – nu går Robin Salo i väntans tider: ”Det är Islanders som har sista ordet”

Robin Salo under en träning med landslaget.
Robin Salo. Robin Salo under en träning med landslaget. Bild: Emil Hansson / All Over Press ishockey,Robin Salo

Personligt poängrekord i ligan, landslagsdebut och en flytt till SHL-klubben Örebro HK. Säsongen 2019–20 var på många sätt väldigt lyckad för backen Robin Salo som nu väntar på nästa stora besked. Blir det en säsong till i Sverige eller sticker han till Nordamerika?

Robin Salo är hemma i Österbotten igen efter en händelserik säsong. En säsong som startade i Villmanstrand och som oväntat tog slut i förtid i Örebro.

I stället för att spela säsongens viktigaste matcher i Sverige blev vardagen en helt annan där Salo nu försöker hålla konditionen uppe med löpning, cykling samt lättare träning på naturis.

– Ganska snart kommer det väl träningsprogram från klubben som man ska göra på egen hand, säger Salo till Yle Sporten.

Men vi backar bandet till hösten när lagträning och framför allt matcher var högst upp på agendan.

När SaiPa tappade några ledande spelare inför säsongen fick Salo chansen att axla ett större ansvar i försvaret. Under säsongen snittade han över 23 minuter i istid och gjorde 8+13=21 poäng på 46 grundseriematcher.

– Jag fick chansen att fylla ett par större stövlar och ta en ledande roll. Framför allt känner jag att jag fick lite mer kött på benen den här säsongen, säger han.

Robin Salo gör mål mot JYP
Robin Salo gjorde 21 poäng i grundserien. Robin Salo gör mål mot JYP Bild: Mikko Lieri / All Over Press ishockey,SaiPa,Robin Salo

Starka insatser blandat med några skadebortfall gjorde att 21-årige Salo fick sin första landslagskallelse. I början av februari fick han debutera och spelade för Lejonen i EHT-matcherna mot Tjeckien och Sverige.

Efter landslagsuppehållet var det sedan snabba ryck – en dryg vecka senare vare han klar för en flytt till SHL-klubben Örebro.

– När jag kom in hade laget en svårare period och vi hade lite problem med spelet. Men mot slutet lyckades vi ordna upp det och började vinna matcher. Vi avslutade säsongen på ett bra sätt.

Hur kändes steget över till Sverige?

– Visst var det en förändring. Det första jag tänkte på var att det var mycket bättre stämning på matcherna. Det var bra tryck över allt och speciellt på hemmaplan fick man bra energi av publiken.

– Tempot var också högre och spelstilen var lite annorlunda. Det kändes som att alla lag är väldigt jämna i Sverige och man måste ge 100 procent varje kväll, säger Salo.

Salo plockades in som ersättare för cancersjuke Kristian Näkyvä i Örebro. Han fick en liknande roll som den i SaiPa och fick spela mycket i powerplay.

Blir det Örebro eller New York nästa säsong?

Salo hann göra sex poäng på tolv matcher och såg fram emot en intressant vår när coronaviruset satte stopp för säsongen i Sverige. Örebro slutade på åttonde plats i grundserien och skulle han inlett slutspelet med åttondelsfinaler mot Malmö Redhawks.

– Jag kom till Örebro för att spela slutspelsmatcher men så skedde allt det här. Det känns som att jag inte hann ge allt eftersom de största matcherna väntade. Säsongen slutade innan jag fick visa vad jag går för, säger Salo.

Salo har kontrakt med Örebro även nästa säsong och är redo att åka tillbaka om inte New York Islanders har andra planer. Islanders draftade Salo i den andra rundan 2017 och mycket hänger på vad klubben vill.

– Vi har kontakt och det är lite osäkert var jag kommer att spela. Det är Islanders som har sista ordet och bestämmer om jag ska komma över.

Hur går snacket med Islanders?

– De är nöjda med hur jag spelade den här säsongen och jag har fått bra feedback. Ett besked borde komma ganska så snart.

Robin Salo i New York Islanders-tröja.
Salo draftades i andra rundan 2017. Robin Salo i New York Islanders-tröja. Bild: Icon Sportswire / All Over Press NHL,New York Islanders,Robin Salo

Är du redo att sticka över redan i höst eller vill du ha ytterligare en säsong i Europa?

– Det är svårt att säga, det är 50/50. Det beror också på hur Islanders tänker och vilka chanser jag har. Det är ganska svårt att ta en plats i NHL men det kommer vi att tala om under de kommande veckorna, säger han.

Salo säger att han är redo att spela i AHL om Islanders anser att det är bäst för hans utveckling. Han har också fått en del tips av Otto Koivula som tillhör Islanders organisation och gjort tolv NHL-matcher den här säsongen.

– Jag vill ju dit och få chansen att spela i världens bästa liga. Jag har pratat med Otto om AHL och om hur andra saker fungerar där. Jag försöker samla på mig mycket information så att jag är redo sen om chansen kommer, avslutar Salo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport