Hoppa till huvudinnehåll

Nya bud: beväringarna kan lämna Nyland efter att gränsen spärrats av

Nylands Brigad
När Nyland spärras av betyder det att de beväringar som bor utanför Nyland inte kan åka utanför landskapet på permission. Nylands Brigad Bild: YLE/Malin Lindholm brigaden. truppförband,Raseborg,Ekenäs

Tidigare gavs besked om att alla beväringar måste stanna kvar i Nyland efter att gränserna stängts. Nu är ändå beskedet att beväringar får resa över gränsen vid permissioner.

Mer information om beväringarnas rörlighet kan man hitta på försvarsmaktens hemsida.

I dag på eftermiddagen väntas riksdagen godkänna förordningen som begränsar rörligheten in och ut ur Nyland.

Hundratals beväringar kommer att bistå polisen vid gränserna, uppger försvarsminister Antti Kaikkonen, då Försvarsmakten nu fått en begäran om handräckning av polisen.

När förordningen träder i kraft åker både beväringar och stamanställda iväg för att delta i övervakningen av gränserna till Nyland. Nylands brigad står i full beredskap.

- Troligen blir det hjälp i form av trafikdirigering, säger kommendör Mika Immonen, stabschef vid Nylands brigad.

En bild på en man som står framför ett staket. Han är klädd i militäruniform.
Stabschef Mika Immonen vid Nylands brigad. En bild på en man som står framför ett staket. Han är klädd i militäruniform. Bild: Yle / Sofia Kajander Nylands brigad,Västnyland,mika immonen

Det är polisen som ger order till beväringarna och polisen är på plats hela tiden.

- Vi har samlat material och gett utbildning till beväringar och personalen. Vi är beredda för den här uppgiften, säger Immonen.

Skärper isoleringen

I två veckors tid har alla beväringar varit uppdelade i tre avdelningar.

En avdelning har varit på permission, en har varit i tjänst på garnisonsområdet och en på övningsområdet ute i terrängen.

Avdelningarna har roterat med en veckas mellanrum. Nu förlängs tiden till två veckor för att förhindra smittospridningen. Beväringarna är hela tiden isolerade från varandra, säger Immonen.

- Coronaläget har inte blivit värre i Nylands brigad, men i samhället har vi sett att det kan bli värre. Och vårt jobb är att försöka förhindra på alla sätt vi kan.

Nylands brigad gör tiotals handräckningar i året, och Immonen ser den här uppgiften som en bland andra.

Har du frågor om hur Nylands isolering påverkar din vardag? Polisöverinspektör Maria Hoikkala och Sibbo kommundirektör Mikael Grannas svarar på era frågor i vår livechatt fredagen den 27 mars klockan 15.30 framåt. Klicka på länken för att ställa dina frågor!

Uppdatering den 28.3 kl 13.50: Ny regler gör det möjligt för beväringar som tjänstgör i Nyland att under sina permissioner resa hem även om de bor utanför Nyland. Beväringar får resa från och till Nyland om de är på väg hem eller tillbaka till garnisonen, men övrig pendling är inte tillåten. Alla berörda beväringar får en tillståndsblankett som gör det möjligt för dem att resa över landskapsgränsen.