Hoppa till huvudinnehåll

Staten hjälper problemresenärer med bostad och mat: "Karantänen börjar redan på flygplatsen"

Återvändande resenärer utan boende eller med adress utanför Nyland kan bli ett problem med tanke på coronavirusets spridning. Därför har staten kartlagt lägenheter för tillfällig inkvartering i Helsingfors och Åbo.

Vad händer med resenärer som landar i Finland och har problem att isolera sig? Den frågan tog Statsrådets säkerhetschef Ahti Kurvinen ställning till under en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Kurvinen bekräftade att återvändande resenärer ska undvika kollektivtrafikmedel, vilket ytterligare försvårar resan till hemdörren. Dessutom kan isoleringen av Nyland sätta käppar i hjulet för vissa.

För att underlätta dilemmat har staten kartlagt 140 små bostäder i Helsingfors som kan fungera som tillfälliga karantänhem för problemresenärer. Det finns också tillgängliga lägenheter i Åbo för upp till 1 000 personer.

Gränsbevakningen utreder behovet

Kurvinen understryker att arrangemangen är till för de som verkligen har problem med att återvända hem. Den stora majoriteten av de återvändande kan ta sig till sin bostad på egen hand.

I första hand är tjänsten till för utomlands bosatta finländare som saknar adress i Finland.

– Karantänen börjar direkt på flygplatsen, säger kommunikationsminister Timo Harakka (SDP)

Ilkka Ronkaisen palanut passi
Passkontrollerna kommer att se annorlunda ut än tidigare. Ilkka Ronkaisen palanut passi Bild: Mikko Savolainen / Yle pass

I praktiken kommer Gränsbevakningen att spela en nyckelroll. I samband med passkontrollen kommer resenärer att få frågan om de har möjlighet att sätta sig i karantän på egen hand.

Om svaret är nej kommer de att hänvisas till en rådgivningstjänst på flygplatsen.

Kan få mathjälp

Det privata företaget Luona har anlitats för att styra upp de praktiska arrangemangen. Luonas vd Milja Saksi berättar att det handlar om helt vanliga bostäder som är utspridda. Det är alltså inte frågan om regelrätta karantänhotell.

Vid behov kan Luona assistera med transport till boendet och leverera matkassar. Luona har tidigare erfarenhet av tillfälliga arrangemang i form av bland annat flyktingmottagningar.

Arrangemangen och boendet är inte gratis för de återvändande.

Enligt de nuvarande riktlinjerna ska personer som tar sig till Finland från utlandet befinna sig i karantän i två veckor.

Har du frågor om hur Nylands isolering påverkar din vardag? Polisöverinspektör Maria Hoikkala och Sibbo kommundirektör Mikael Grannas svarar på era frågor i vår livechatt i dag den 27 mars klockan 15.30 framåt. Klicka på länken för att ställa dina frågor!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes