Hoppa till huvudinnehåll

Sverige förbjuder sammankomster på fler än 50 personer – Stefan Löfven: "Vi kan inte lagstifta om allt, det är en fråga om folkvett"

Stefan Löfven i kostym och blå slips står bakom ett podium.
Sveriges statsminister Stefan Löfven. Stefan Löfven i kostym och blå slips står bakom ett podium. Bild: AFP / Lehtikuva Sverige,Stefan Löfven

Sverige går nu in för att förbjuda sammankomster på fler än 50 personer, för att minska spridningen av coronaviruset.

Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade i dag att man förbjuder offentliga tillställningar och allmänna sammankomster på fler än 50 personer.

– Den som i det här läget bryter mot råd och anvisningar, till exempel genom att åka på en onödig resa, tar på sig ett mycket tungt ansvar, sa Löfven på regeringens presskonferens på fredagen.

Det är alltså skärpning av den reglering man införde för några veckor sedan, den 11 mars, då sammankomster på fler än 500 personer förbjöds.

De nya bestämmelserna ska träda i kraft på söndag. Om man bryter mot förbudet riskerar man böter eller upp till sex månaders fängelsestraff, enligt inrikesminister Mikael Damberg.

"Ska sätta ny norm"

Enligt Johan Carlson, chef för Folkhälsomyndigheten, har de tidigare restriktionerna fått en god normgivande effekt, och att det nu på grund av smittospridningen är dags för en ny norm.

– Vi vill ha en ny norm på 50 personer, men målet är att förtydliga vad som gäller i vilka situationer. Här finns utrymme för eget sunt förnuft, sa Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren påminde att många måste ställa in sina planer och göra det man kan för att minska smittspridningen.

– Jag förstår att det är många som undrar om deras planerade högtidsfester berörs av det här. Svaret är ja. Bröllop, examensfester och begravningar kommer att beröras, sa Hallengren.

Totalt har 3046 bekräftats smittade med covid-19 och 92 personer har dött, enligt svenska Folkhälsomyndigheten. 209 patienter vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning.

Inga planer på att isolera Stockholmsregionen

I Sverige har myndigheternas linje varit att ta läget steg för steg och inte införa väldigt strikta restriktioner. Det är en markant skillnad jämfört med hur andra länder, däribland Finland, gått tillväga.

Sveriges linje är fortsatt att minska belastningen på vården och att skydda riskgrupperna, men att samhället i stort ska kunna fungera så normalt som möjligt.

Några begränsningar av rörelsefriheten, eller att i stil med Finland spärra av den hårdast drabbade regionen, Stockholm, finns det enligt Löfven inga planer på att införa.

"Var och en måste ta ansvar"

Stefan Löfven betonade att läget i Sverige är svårt och att regeringen gör sitt bästa för att dämpa effekten både när det gäller att platta ut kurvan och dämpa effekterna.

– Det här kommer att bli utdraget. Fler kommer att bli sjuka. Det kommer att vara företag som går i konkurs, människor kommer att mista sitt arbete och fler liv kommer att gå förlorade.

Enligt Löfven kommer man att ta till fler åtgärder.

– Steg för steg fattas beslut för att i varje läge skapa de bästa förutsättningarna för att samhället och sjukvården ska klara av läget, konstaterade Stefan Löfven.

Men Löfven påpekade också att alla måste ta sitt ansvar.

– Vi kommer aldrig kunna lagstifta om allt, utan nu är det också en fråga om folkvett. Var och en måste ta ansvar för sig själv, sina medmänniskor och samhället överlag.