Hoppa till huvudinnehåll

Coronakrisen bromsar antidopningsarbetet i Ryssland – alla tester stoppas: "Vi förhåller oss till myndigheternas rekommendationer"

Jurij Ganus blickar åt sidan.
Jurij Ganus är chef för Rusada. Jurij Ganus blickar åt sidan. Bild: AFP / Lehtikuva RUSADA,jurij ganus

Coronaviruspandemin har stoppat nästan all idrott i världen och även kampen mot fuskare har blivit krångligare. Inte minst i Ryssland, där man nu stoppar alla dopningstester.

Wadachefen Witold Banka har erkänt att den pågående coronakrisen sätter käppar i hjulen för antidopningsarbetet.

– Världen har stannat och det här är en ny och utmanade situation för oss, men vi har många verktyg och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka ganska snabbt, sade Banka i en intervju med nyhetsbyrån Reuters, samtidigt som han intygade att kampen mot fuskare fortsätter.

Ryssland har haft stora problem med dopning de senaste åren. Så sent som i dag stod det klart att fyra ryska friidrottare, bland annat OS-guldmedaljören Andrej Silnov, misstänks för dopning.

Samtidigt rapporteras det från Ryssland att man stoppat dopningstesterna helt och hållet.

Detta efter att president Vladimir Putin utlyst en arbetsfri vecka för att bekämpa virusspridningen.

– Vi förhåller oss naturligtvis till myndigheternas rekommendationer och för tillfället har vi stoppat testandet, säger Jurij Ganus, antidopningschef på Rusada, enligt Reuters.

Hans kollega Margarita Pakhnotskaja uppger i sin tur att testningspausen kommer att vara åtminstone till den 6 april.

Närmare 1300 personer har rapporterats vara smittade av coronaviruset i Ryssland. Enligt nyhetsbyrån Tass har fyra personer dött av viruset.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport