Hoppa till huvudinnehåll

Ryska OS-medaljörer misstänks för dopning – Wadachefen medger att pandemin påverkar testmöjligheter men har ett tydligt budskap till fuskare: ”Vi kommer att ta er”

Andrej Silnov, 2008
Andrej Silnov nådde sin största framgång 2008 då han tog OS-guld. Andrej Silnov, 2008 Bild: EPA / All Over Press silnov

Blickarna riktas åter mot Ryssland. Nu är det fyra friidrottare som misstänks för dopning, bland dessa finns OS-guldmedaljören Andrej Silnov. Samtidigt tvingas Wada att ta till andra metoder i jakten på fuskare på grund av coronapandemin.

Friidrottens antidopningsorgan AIU har gått ut med namnen på fyra ryska friidrottare som misstänks för dopning. Det handlar om Andrej Silnov, Natalija Antiuch, Jelena Soboleva och Oksana Kondratjeva.

Silnov vann OS-guld i höjdhopp 2008 medan Antiuch blev olympisk mästare på 400 meter häck 2012. Medeldistanslöparen Soboleva har i sin tur ett VM-silver från 2007 medan släggkastaren Kondratjeva har ett silver i Universiaden som främsta merit.

Samtliga fyra idrottare figurerar i den så kallade McLarenrapporten och deras fall kommer nu att behandlas i idrottens skiljedomstol Cas.

Natalija Antiuch håller upp sin guldmedalj.
Natalija Antiuch vann OS-guld i London 2012. Natalija Antiuch håller upp sin guldmedalj. Bild: EPA/CHRISTOPHE​ KARABA friidrott,Natalja Antiuch,Natalija Antiuch

"Antidopningen sover aldrig"

Coronaviruspandemin gör att hela världen mer eller mindre står stilla just nu och även antidopningsarbetet lider. För Wada betyder det att man inte kan utföra lika många tester.

– Världen har stannat och det här är en ny och utmanade situation för oss, men vi har många verktyg och jag hoppas att vi kan återgå till full styrka ganska snabbt, säger Wadachefen Witold Banka i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

När tester inte kan utföras i lika stor utsträckning fokuserar Wada på idrottarnas biologiska pass, analyser och utredningar.

– Antidopningen sover aldrig, det är budskapet som jag vill skicka till idrottarna. Tester är inte det enda vapnet vi kan använda för att hitta fuskare.

– Idrottare kommer fortsättningsvis att testas och de måste uppge var de befinner sig, säger Banka.

Witold Banka talar
Witold Banka är chef för antidopningsbyrån Wada. Witold Banka talar Bild: /All Over Press World Anti-Doping Agency,idrott,Wada (Japan),Witold Bańka

Rätt beslut att flytta fram OS

Banka anser att Wada står på en stabil grund och kommer inte att drabbas ekonomiskt av coronaviruspandemin. Han har också ett tydligt budskap till alla idrottare.

– Om ni vill utnyttja den här situationen för att fuska så kommer vi att ta er, säger han.

I början av veckan kom beskedet att OS inte kommer att arrangeras i sommar. Spelen flyttas fram till 2021 och IOK jobbar nu med att hitta en lämplig tidpunkt.

Beskedet ger också Wada mer tid att planera och intensifiera testandet när världen blivit säkrare.

– För oss var det ett bra beslut och jag tror att alla håller med om att det var rätt, säger Banka.

Läs också