Hoppa till huvudinnehåll

Tidigare F1-mogulen Bernie Ecclestone tror inte på tävlingar i år – skulle själv ha stoppat säsongen: ”Det enda vettiga”

Sebastian Vettel och Bernie Ecclestone i samspråk.
Kommer Sebastian Vettel och resten av förarna att få tävla alls i år? Sebastian Vettel och Bernie Ecclestone i samspråk. Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press Formel 1,Bernie Ecclestone,Sebastian Vettel

Bernie Ecclestone anser att det inte är realistiskt att köra speciellt många F1-tävlingar i år. Om han fortfarande hade varit chef skulle han ha stoppat säsongen och börjat fokusera på 2021. Det är olyckligt men så är läget, säger han till Reuters.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Ordspråket kan appliceras på så gott som allt i samhället just nu.

Frågan är hur länge formel 1-förarna och stallen ska vänta på att säsongen 2020 ska börja? I nuläget är åtta tävlingar inhiberade eller framflyttade, och säsongen kommer tidigast att starta i Kanada i mitten av juni.

Den tidigare formel 1-mogulen Bernie Ecclestone har sin ståndpunkt klar. Man borde inte tävla alls i år.

– Vad skulle jag göra? Jag tror jag skulle säga att vi ska lägga ner allt snack om tävlingar i år. Det är det enda vettiga man kan göra så att ingen börjar planera för arrangemang som inte kan genomföras, säger Ecclestone till nyhetsbyrån Reuters och anser att man i stället borde börja fokusera på 2021.

– Det var man tvungna att göra med OS. Det är olyckligt men så är läget.

Bernie Ecclestone ledde formel 1-cirkusen.
Bernie Ecclestone. Bernie Ecclestone ledde formel 1-cirkusen. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Bernie Ecclestone

Tävlingar 2021 som räknas in i mästerskapet 2020?

Ecclestone petades från sin chefsroll när Liberty Media köpte formel 1 för några år sedan. Det amerikanska företaget hoppas fortsättningsvis att man ska kunna köra upp till 18 tävlingar i år.

– Jag skulle vara väldigt förvånad om det lyckas. Naturligtvis hoppas jag att det är möjligt och i teorin kunde man köra tre-fyra tävlingar i början av nästa år och räkna in dem i mästerskapet för 2020.

– Problemet är var man ska arrangera tävlingarna, och att få arrangörerna att vilja genomföra lopp, säger han.

Följande tävlingar som är inprickade i kalendern efter Kanada är Frankrike, Österrike och Storbritannien. Men de mörka molnen hopar sig även över dessa tävlingar.

Ecclestone säger att han lider med alla som måste fatta beslut utan att veta när pandemin kan vara över, men samtidigt anser han att Liberty Media har ett gyllene tillfälle att se över sin verksamhet.

– Det kunde vara ett bra tillfälle för Liberty att ta kontroll över allt, ta över från arrangörerna och fördela pengarna direkt till stallen. De skulle behöva runt 70 personer i stället för 700, säger han.