Hoppa till huvudinnehåll

President Niinistö föreslog krisgrupp för att hjälpa till med coronavirusepidemin – regeringen planerar utöka den nuvarande styrgruppen

Man i mörk kostym och med gråaktigt hår. President Niinistö i Presidentens slott den 20 mars 2020.
President Sauli Niinistö säger att han diskuterat möjligheten till en coronakrisgrupp med statsminister Sanna Marin. Man i mörk kostym och med gråaktigt hår. President Niinistö i Presidentens slott den 20 mars 2020. Bild: Juha Kivioja / Yle Sauli Niinistö,Finlands president

President Sauli Niinistö säger till tidningen Ilta-Sanomat att han diskuterat möjligheten till en så kallad krisgrupp med statsminister Sanna Marin (SDP).

Sauli Niinistö säger till tidningen att han funderat på om det vore möjligt att samla experter till en slags krisgrupp som i coronakrisen kunde överväga olika frågor tillsammans med förvaltningen.

På grund av coronaepidemin är det många experter inom olika områden som tar kontakt med beslutsfattarna, och Niinistö menar att det finns mycket kunskap som kunde vara till nytta.

– I mitt huvud och mig veterligen också i många andras huvuden har det fötts tankar om det vore möjligt att samla de här experterna till en krisgrupp av något slag, det vill säga samla de olika aktörerna så att man tillsammans kunde fundera på saker och ting med förvaltningen, säger Niinistö till tidningen.

Gruppen skulle inte ha haft någon beslutande makt.

Presidenten förde fram sin idé i ett brev

Enligt Ilta-Sanomat skickade presidenten i veckan ett brev till regeringen där han förde fram den här idén.

Inom regeringen anser man ändå att det inte finns behov att en sådan grupp, och Niinistö ska ha fått ett artigt svar med detta budskap.

Niinistö säger till Ilta-Sanomat att han förstår att man vill organisera saken på ett annat sätt.

Tidningen Iltalehti rapporterade på lördagen att krisgruppsfrågan varit framme vid Utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottets möte. Då dementerade både Niinistö och Marin att frågan skulle ha kommit upp.

Nuvarande styrgruppen utökas

Hittills har det praktiska arbetet med coronakrisen styrts av en grupp som består av kanslicheferna och beredskapscheferna för en del ministerier. Gruppen har letts av statsministerns statssekreterare.

Enligt Yle Uutiset planerar regeringen nu att utöka gruppen och inkludera alla ministerier.

Utöver detta ska beredskapscheferna bilda något slags undergrupp till styrgruppen.

Regeringen planerar enligt Yle också en helt ny grupp som kommer att fundera på hur man ska tackla efterdyningarna av coronakrisen, det vill säga hur de ekonomiska och sociala verkningarna ska repareras.

Artikeln uppdaterad klockan 19.09 med uppgiften om att regeringen planerar bredda gruppen som styr arbetet med coronakrisen.