Hoppa till huvudinnehåll

Trump backade – förslaget om att sätta flera delstater i karantän mötte hård kritik

President Trump lämnade Vita huset på lördagen för att flyga till Virginia och delta i en avgångsceremoni för flottans sjukhusfargyg som är på väg mot New York.
President Trump lämnade Vita huset på lördagen för att flyga till Virginia och delta i en avgångsceremoni för flottans sjukhusfartyg som är på väg mot New York. President Trump lämnade Vita huset på lördagen för att flyga till Virginia och delta i en avgångsceremoni för flottans sjukhusfargyg som är på väg mot New York. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

På lördagen sade sig USA:s president Donald Trump överväga att försätta delstaterna New York, New Jersey och Connecticut i karantän för att stoppa smittospridningen. Chockerade guvernörer tycktes få Trump att ändra sig.

Både kurvan för antalet smittade och döda i coronaviruset går brant uppåt i USA. På lördagen hade antalet döda överstigit 2 100 och då hade det fördubblats på bara tre dagar.

Med uppemot 125 000 bekräftade smittade ligger USA i topp för den statistiken, också om den är otillförlitlig världen över. Alla delstater har registrerat smitta, men uppemot 53 000 av de smittade och över 700 av dödsfallen har registrerat i delstaten New York.

Det var under en presskonferens på lördagen som Trump signalerade att han övervägde att försätta tre drabbade delstater i karantän, framför allt New York.

Han citerade bland annat sin goda vän, Florida-guvernören Ron DeSantis, som hade klagat över att folk kommer från New York och smittar ner Floridaborna.

Guvernörerna för de aktuella karantänshotade delstaterna rasade, med New Yorks Andrew Cuomo i spetsen. Cuomo kallade förslaget "en krigsförklaring".

"Bisarrt, kontraproduktivt, oamerikanskt"

– Om man börjar stänga av olika områden runt om i landet så skulle det bara vara totalt bisarrt, kontraproduktivt, oamerikanskt och asocialt, sade Cuomo i en intervju till CNN.

Trump hade heller inte förklarat hur avstängningen av de tre delstaterna skulle övervakas.

På lördag kväll twittrade Trump att han konsulterat regeringens coronainsatsgrupp och guvernörerna för respektive delstat och att det inte behövs någon karantän.

I stället har Trump bett landets smittskyddsmyndighet CDC att utfärda en stark reseavrådan för de tre delstaterna.

CDC har nu uppmanat invånare i delstaterna New York, New Jersey och Connecticut att avstå från alla icke-nödvändiga resor under de kommande två veckorna.

Dessutom har flera delstater redan uppmanat människor som kommer från New York att försätta sig i karantän. Exempelvis i Texas hotas man med böter på 1 000 dollar eller till och med 180 dagars fängelse om man inte går i karantän i två veckor efter att man anlänt från New York.

Källor: AFP, AP, The New York Times