Hoppa till huvudinnehåll

Vitrysk fotboll intresserar som aldrig förr i världen – Europas enda pågående liga har sålt tv-rättigheter till många länder

Supportrar i vitrysk fotboll.
Just nu är det betydligt fler än de lokala supportrarna som vill se vitrysk fotboll. Supportrar i vitrysk fotboll. Bild: AFP / Lehtikuva fotboll

Det är oerhört tunnsått i sportutbudet – och det gynnar vitrysk fotboll. Där rullar ligaspelet på och enligt Reuters upplever landet ett totalt oväntat intresse från många olika håll för tv-rättigheterna.

Neman Grodno mot FK Vitebsk som söndagsunderhållning?

De riktigt svältfödda bänkidrottarna som dammsuger sportutbudet landar i den vitryska ligan i fotboll. Vitryssland är det enda landet i Europa som håller igång sin fotbollsserie – enligt de allra flesta ett mycket märkligt beslut mitt under brinnande coronapandemi.

För vitrysk fotboll är det däremot en fullträff rent ekonomiskt. Helt plötsligt har det internationella intresset för att köpa tv-rättigheterna till matcherna växt.

Ligaspelet inleddes nyligen i Vitryssland och enligt nyhetsbyrån Reuters har läget i övriga världen lett till att tv-kanaler i flera länder har investerat och börjat sända matcherna.

Det handlar bland annat om Ryssland, Israel och Indien.

– Vi har aldrig upplevt en sån här situation, säger Aleksander Alejnik på det vitryska fotbollsförbundet till Reuters.

"Varför skulle vi inte spela?"

De största lagen i vitrysk fotboll är Bate Borisov och Dinamo Minsk. Efter tretton raka ligatitlar fick Bate Borisov se sig besegrat förra säsongen av FK Dinamo Brest.

Det mesta mästarlaget har inlett seriespelet med två raka förluster. Den vitryska ligan startade den 19 mars.

– Varför skulle vi inte spela? Har vi undantagstillstånd i vårt land? Det här är ingen allvarlig situation, och därför startar vi säsongen som vanligt, sade fotbollsförbundets ordförande Vladimir Bazanov nyligen.

Just nu har 94 coronafall noterats i Vitryssland, men uppgifterna som kommer från det slutna landet tas emot med skeptiska röster.

Landets president Aleksandr Lukasjenko har tonat ner coronaviruset. I går spelade han ishockey i Minsk och uttalade sig om coronapandemin.

– Idrott, särskilt issporter, är den bästa medicinen mot virus, slog Lukasjenko fast.

Läs också