Hoppa till huvudinnehåll

Åland slopar karantänrekommendation för inresande från resten av Finland

Ålands flagga på båt.
Det är okej att besöka Åland utan 14 dagar i karantän Ålands flagga på båt. Bild: Markku Ojala/All Over Press Åland,båtfärd,hav,Ålands flagga

De karantänsbestämmelser för inresa till Åland, som den åländska landskapsregeringen ville införa förra veckan, förverkligas inte. Det framkom vid en presskonferens som den åländska ledningen höll i dag.

Samtidigt blev det klart att Ålands landskapsregering också avstår från den starka rekommendationen för ålänningar att inte resa till resten av Finland.

Orsaken till att Åland avstår från egna särskilda karantänsregler är att landskapet har ett liknande läge som övriga Finland, hette det på presskonferensen.

Förra veckan rekommenderade landskapsregeringen starkt att alla personer som anländer till Åland, såväl från fastlandet som från Sverige, försätts i karantän i 14 dagar. Det skulle bland annat orsaka stora problem för personer som bor på fastlandet men jobbar på Åland.

"Åland kan inte införa reserestriktioner inom landet"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson var snabb med att lugga landskapsregeringen för dess agerande. I tidskriften Suomen Kuvalehti påpekade Henriksson att Ålands landskapsregering inte har mandat att införa reserestriktioner inom landet.

Det är fortfarande tillåtet att resa från landskapet Åland till riket och vice versa utan särskilda karantänkrav, sade Henriksson i intervjun. Hon påpekade ändå att folk bör avstå från allt onödigt resande.

Åland har åtta bekräftade fall av coronasmitta. Vid presskonferensen uppgav landskapsläkare Knut Lönnroth att man fortfarande väntar på några provsvar, så siffran kan stiga.

Frakttrafiken till och från Sverige får stöd

I dag blev det också klart att Försörjningsberedskapscentralen ger ekonomiskt stöd för godstrafik mellan Åland och Sverige.

I praktiken är det Viking Lines M/S Rosellas trafik mellan Mariehamn och Kapellskär som får ekonomiskt stöd. Totalt är centralen beredd att understödja sjötransporter med 45 miljoner euro.

Rättelse: Rubriken "Åland avstår från karantän och låter ålänningar fritt resa till resten av landet" korrigerades klockan 20.17 till "Åland slopar karantänrekommendation för inresande från resten av Finland".