Hoppa till huvudinnehåll

Ålands centralsjukhus får nödhjälpstält av Röda Korset

Ett tält byggs utanför ett sjukhus
Här sattes Triage-tältet upp i Raseborg. Ett tält byggs utanför ett sjukhus Bild: Patrik Rosström / Yle Raseborgs sjukhus,Raseborg,Ekenäs,Röda Korset,Triage,coronavirus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt

Finlands Röda Kors sätter upp sin fjärde Triage-enhet i morgon, tisdag, för att bättre kunna tackla coronaepidemin. Det nya tältet sätts upp invid Ålands centralsjukhus i Mariehamn.

Det betyder att sjukhuset får ett separat extra utrymme, som gör det möjligt att bedöma vårdbehovet och hur brådskande vården är samt att undvika smittspridning av coronaviruset.

Det var Ålands sjukvårdsdistrikt (ÅHS) som kom med begäran.

Enheten sänds iväg från Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors. Enheten transporteras på en släpvagn efter en personbil.

– När vi planerade enheten, var en av de viktigaste egenskaperna att det ska gå lätt och snabbt att ta i bruk tälten. Tältet kan resas direkt när situationen så kräver, säger Röda Korsets rådgivare för katastrofberedskap Ilona Hatakka.

Röda Korset redo att sätta upp fler tält

Röda Korset har omedelbar beredskap att sända flera Triage-enheter till hela Finland. De här nödhjälpsenheterna används normalt vid internationella kriser ute i världen, men resurserna kan tas i bruk även i Finland.

I mars har Triage-enheter levererats till Raseborgs sjukhus, Egentliga-Tavastlands centralsjukhus i Tavastehus och Hyvinge sjukhus.

Det är frågan om tygtält med en metallstomme på sex gånger åtta meter. Tältet består av ett separat innertält och ett löstagbart golv.