Hoppa till huvudinnehåll

Folk kommer att arbeta hemifrån också efter coronaviruset - sättet att jobba ändras för gott, tror kommundirektörer

Medelålders man i kostym står på väg, tittar in i kameran.
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg tror att distansjobb är här för att stanna. Medelålders man i kostym står på väg, tittar in i kameran. Bild: Yle/Markus Bergfors Rurik Ahlberg,Korsholm,kommundirektörer

Allt fler kommunalt anställda jobbar på distans på grund av coronavirusutbrottet. Det kommer att lämna ganska djupa spår överallt i samhället i hur vi jobbar, tror kommundirektör Rurik Ahlberg i Korsholm.

I Jakobstad hade man redan innan coronaviruset möjlighet att sporadiskt jobba på distans. I och med utbrottet har antalet som jobbar på distans ökat.

- Av stadens alla anställda så är det kanske 20 procent som idag jobbar på distans, säger stadsdirektör Kristina Stenman.

Hur svårt har det varit att anpassa verksamheten till nya omständigheter?

- Det har varit frågan om praktiska saker. Till exempel tillgången till bärbara datorer är väldigt dålig för tillfället av förekommen anledning, komponenterna görs i Kina och så vidare, säger Stenman.

Därför har det blivit en del fördröjningar.

- Men jag skulle säga att det arbete som går att göra på distans har vi idag fått organiserat så att man kan göra det på distans.

Etätyön tekemistä ruokapöydän äärellä.
I Jakobstad jobbar två av tio anställda på distans just nu. Etätyön tekemistä ruokapöydän äärellä. Bild: Niko Mannonen / Yle distansarbete

Distansjobb inte möjligt för alla

I Närpes har man aktivt gått ut och uppmanat anställda att jobba på distans, men det är inte möjligt för alla.

- Vi har väldigt olika arbetsuppgifter och är spridda över många olika sektorer. Det här med distansarbete är inte möjligt för precis alla, konstaterar tf stadsdirektör Björn Häggblom.

- Där man inte kan utföra normalt arbete eller där man inte kan göra arbete på distans så bör man vara beredd på att det kan bli aktuellt med omplaceringar i enlighet med förmannens instruktioner och beslut.

En man med kort mörkt hår står intill en väggmatta.
Distansjobb är inte för alla, säger tf stadsdirektör i Närpes, Björn Häggblom. En man med kort mörkt hår står intill en väggmatta. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,förvaltningsdirektörer,björn häggblom

Häggblom jobbar själv också till viss mån på distans, men för det mesta håller han till på sitt kontor i stadshuset.

- Vi har en krisledningsgrupp som träffas alla dagar, går igenom läget och diskuterar de åtgärder som behöver vidtas. Vi har tyckt att tills vidare är det bättre att vi träffas, men vi följer med situationen varje dag.

Även Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg resonerar på samma sätt.

- Jag har inte jobbat på distans. I och för sig så ordnar vi beredskapsmötena dagligen på distans, men vi har ett behov av att resonera kring vilka åtgärder vi ska vidta och på det sättet träffa varandra.

Enligt Ahlberg får människor vänja sig med tanken att jobba hemifrån och att jobba på ett annat sätt.

- Jag tror faktiskt att man inte vill återvända till exakt det som var tidigare. Det här kommer att lämna ganska djupa spår överallt i samhället i hur vi jobbar.

Distans det som gäller i Vasa

Även inom Vasa stad jobbar alla de som kan på distans. Det gäller även stadsdirektören Tomas Häyry.

Stadsdirektör Tomas Häyry
Tomas Häyry jobbar till stor del på distans just nu. Stadsdirektör Tomas Häyry Bild: Yle/Sarah Karjalainen Österbotten,Vasa,Tomas Häyry

- Själv jobbar jag på distans. Vissa underteckningar och sådant måste jag sköta från kontoret, men så långt som möjligt jobbar jag på distans, säger han.

Även Häyry tror att sättet vi arbetar kommer att se annorlunda ut efter coronaviruset.

Vårt sätt att arbeta kommer aldrig att återgå till det samma― Tomas Häyry, stadsdirektör i Vasa.

- Jag är helt övertygad om att vårt sätt att arbeta aldrig kommer att återgå till det samma som det har varit. Men det kommer inte heller att bli så att alla jobbar hemifrån, utan det kommer att bli en bra hybrid av det.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten