Hoppa till huvudinnehåll

Iivo Niskanen handlar då parkeringsplatsen gapar tom – berättar om sin vardag i HS-intervju: "Vi har att göra med en sjukdom som skadar lungorna"

Iivo Niskanen knep en världscupseger i Lahtis den 29 februari.
Iivo Niskanen knep en världscupseger i Lahtis den 29 februari. Iivo Niskanen knep en världscupseger i Lahtis den 29 februari. Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT Iivo Niskanen

Längdskidåkaren Iivo Niskanen uppger i en intervju med tidningen Helsingin Sanomat att han gör allt för att undvika att smittas av coronaviruset. För att inte tappa mark försöker han hålla igång med träningen och det är tuffa pass som gäller, trots att det är långt till nästa säsong. I vardagen ligger fokus även på att till varje pris undvika kontakt med andra människor.

Världscupsäsongen i längdskidåkning fick ett abrupt slut då avslutningen i Nordamerika efter många om och men inhiberades på grund av coronaviruset.

Herrarnas femmil i Oslo den 8 mars visade sig bli säsongens sista lopp. I en lång intervju med Helsingin Sanomat säger den finska stjärnan Iivo Niskanen att han försöker hålla igång som normalt men att han gör allt i sin makt för att undvika att insjukna.

– Alla har skäl att respektera besluten som fattats. Man ska komma ihåg att man även kan bli smittad av symptomfria och det lönar sig att undvika varje kontakt.

Niskanen uppger att han är i bra form och säger att han försöker dra nytta av det genom att fortsättningsvis köra tuffa träningspass, trots att det är en evighet till värdscupstarten i Ruka i slutet av november.

VM hägrar

Efter en vinter utan mästerskap är skid-VM i Obertsdorf nästa säsongs stora höjdpunkt.

– Jag har försökt träna och hålla igång som vanligt. Om en uthållighetsidrottare har ett uppehåll på 2–3 månader kommer Oberstdorf rakt i famnen. Då är loppet kört. Det skulle vara väldigt svårt att dra igång från noll, säger Niskanen till Helsingin Sanomat.

Det är allvarligt om symptomen är svåra

Att insjukna kan få ödesdigra följder för en skidåkare.

– Vi har att göra med en sjukdom som skadar lungorna. Lungorna är en skidåkares arbetsredskap. Det är allvarligt om symptomen är svåra.

För att minimera risken för att insjukna av coronaviruset försöker 28-åringen ta det säkra före det osäkra. Från fönstret hemma i Kuopio håller han koll på närköpets parkeringsplats och handlar ofta tidigt på morgonen.

– Jag har besökt matbutiken under sådana tidpunkter då det inte finns någon annan där. Nu strävar jag allt mer efter att inte behöva handla mer än en gång i veckan.

Läs också