Hoppa till huvudinnehåll

Ingen teaterträff i Hangö i år - kan ordnas på distans

Festivaltavlan 2019
Teaterfestivalen ordnades första gången år 1991. Festivaltavlan 2019 Bild: YLE / Vanessa Forstén Hangö teaterträff

Hangö Teaterträffs festival i Hangö ställs in i år. I stället utreder styrelsen alternativ att ordna festivalen elektroniskt.

- Vi konstaterade att läget ser osäkert ut, och att det antagligen är osäkert länge framöver, säger ordförande för Hangö Teaterträffs festivalstyrelse Jonas Welander.

Under de omständigheterna var det för en liten organisation som Hangö Teaterträff en alltför stor risk att gå vidare med planeringen.

- Förstås finns det en besvikelse kring att festivalen ställs in, men alla känner ju till läget. Det var också ett ganska förväntat beslut, säger Welander.

Han berättar att man hade hunnit långt i planeringen av programmet. Nu utreder festivalen om det går att arrangera någonting som kunde motsvara ett festivalprogram.

- Förstås kan vi ordna strömmade föreställningar. Men vi försöker nosa på om det går att presentera verk så att den virtuella publiken är den första publiken i det konstnärliga konceptet, säger han.

Festivalen söker nya lösningar

- Teaterkonst behöver en fysiskt närvarande publik, så nätbaserade lösningar är inte nödvändigtvis den optimala formen för föreställningarna, säger festivalproducent Heidi Backström.

Många teatrar har valt att spela in sina föreställningar och publicera dem på webben. Enligt Backström vill Hangö Teaterträff försöka hitta mer fungerande format.

Möjliga elektroniska former kan istället vara podcasts, live streaming eller audiopromenader.

- Beslutet fattades i onsdags och efter det kontaktade vi konstnärerna. Det är fortfarande en ny situation och det behövs lite tid att komma underfund med saker, säger hon.

Festivalen har bokat in ett tiotal verk som alla är platsspecifika. I det här skedet är det klart att alla inte kommer att kunna förverkligas i elektronisk form.

- Vi vill också försöka bevara idén om festivalen som en träff, en mötespunkt. Så vi vill inte bara lägga upp inbandningar utan vi vill också utforska hurdan den där mötesplatsen kunde vara, säger Heidi Backström.

Inställt på grund av coronarisken

Orsaken till att festivalen ställs in är coronaepidemin.

Styrelsen meddelar att trots att man enligt de senaste uppgifterna kan arrangera evenemang efter maj, så anser de inte det hållbart eller ansvarsfullt att ordna en festival bara en vecka senare.

Hangö teaterträff är Finlands största svenskspråkiga teaterfestival och lockar tusentals besökare varje år. Festivalen ordnades första gången är 1991.

Artikeln uppdaterades 30.3.2020 kl 13:49 med kommentarer av Heidi Backström. Artikeln uppdaterades 30.3.2020 kl 17:42 med kommentarer av Jonas Welander.

Läs också