Hoppa till huvudinnehåll

Jankas plånbok stals – utredningen lades ner trots att polisen identifierade den misstänkta

Kvinna med halsduk och stickad mössa som tittar rakt fram.
Janka Holma blev av med sin plånbok efter en kväll i "Mummotunneli". Kvinna med halsduk och stickad mössa som tittar rakt fram. Bild: Yle/ Mika Tertsunen kvinna,Mummotunneli

Vem som utreder ett brott kan ha betydelse för om utredningen läggs ner eller inte. Det här visar sig när Spotlight granskar en plånboksstöld och betalningsmedelsbedrägeri i Helsingfors.

Spotlights granskning visar att antalet brottsutredningar som läggs ner har ökat kraftigt. 2009 var antalet under 7 000 och 2019 över 17 000. Biträdande riksåklagare Jukka Rappe anser att brottsutredningar som tidigare slutfördes nu läggs ner.

Det är fredagen den 16 augusti 2019. Janka Holma tillbringar fredagskvällen ute i Helsingfors nattliv i det som kallas “Mummotunneli”. Platsen består av flera barer och restauranger och ligger mellan Alexandersgatan och Norra Esplanaden.

- Jag och mina kompisar lyssnar på musik och dansar. Jag är nykter och dricker vatten. Därför behöver jag inte plånboken på hela kvällen. När jag vaknar följande morgon börjar jag leta efter min plånbok och förstår till slut att den har blivit stulen, säger Janka Holma.

Under sommarveckosluten råder ofta trängsel i Mummotunneli, vilket underlättar för tjuvar att ta för sig.

Janka har plånboken i sin handväska och vet inte när under natten den blir stulen.

Hon spärrar sitt betalkort följande morgon och anmäler till polisen att plånboken blivit stulen.

"Jag kände mig helt lamslagen"

Plånboken med flera av Jankas kort hittas följande dag i en grop på en byggarbetsplats i Sörnäs. Men betalkort och körkortet förblir försvunna.

- Jag kände mig helt lamslagen. Nuförtiden går det att göra så mycket om man har någons identitetsuppgifter, säger Janka.

Senare märker hon att någon använt hennes betalkort innan hon spärrade det. Det användes för knappt 15 euro i en R-kiosk och därför utreds fallet också som betalningsmedelsbedrägeri. Därefter försöker någon använda kortet flera gånger, men summan debiteras inte.

Personen med pixelerat ansikte som stiger in i en kiosk.
Tack vare bilder från en övervakningskamera identifierade polisen den misstänkta. Personen med pixelerat ansikte som stiger in i en kiosk. Bild: Polisen brottsmisstänkta,stöld,betalningsmedelsbedrägeri

"Känns lite märkligt att utredningen läggs ner"

Polisen får bilder från R-kioskens övervakningskamera och lyckas identifiera personen som använde Jankas betalkort.

Därefter läggs utredningen ner.

- Jag fick ett brev från polisen där utredningen förklarades. Där stod namnet på den misstänkta. Han identifierades på bilderna från en övervakningskamera.

Utredningen läggs ner för att mannen som misstänks ha stulit plånboken också misstänks för andra brott som kan ge fängelse. Enligt lagen har åklagaren rätt att lägga ner en utredning om det misstänkta brottet inte väsentligt påverkar det totala straffet.

- I det här fallet handlar det om små summor men det känns lite märkligt att en person begår andra brott och döms för det men inte för att stjäla någons plånbok, säger Janka, som krävde att mannen skulle straffas.

Inget viktigt allmänt eller enskilt intresse

Åklagare Mikko Teppola fattade på förslag från polisen beslut om att lägga ner utredningen. I beslutet konstateras att det varken finns ett viktigt allmänt eller enskilt intresse för att fortsätta utredningen.

Teppola säger att han utgående från tidigare erfarenheter vet vilket straffet kan bli för ett brott. Det jämförs sedan med straffet för de andra brotten som samma person misstänks för.

- Men vi pratar i dag mycket bland åklagare om vad som kan räknas som ett viktigt enskilt intresse. Vad krävs för att det ska uppfyllas och ärendet går till åtal?

"Tanken är inte att se mellan fingrarna"

De andra brotten som en person misstänks för behöver inte vara särskilt allvarliga för att en utredning kan läggas ner med den här motiveringen. Dessutom är personer som misstänks för allvarliga brott ofta häktade vilket begränsar möjligheten att begå andra brott.

- Tanken är inte att se mellan fingrarna och den misstänkta ska heller inte få uppfattningen att hen kan fortsätta begå lindriga brott, säger Teppola.

Det finns ingen automatik i att lägga ner en utredning om den misstänkta utreds för andra brott. Men Teppola säger att när lagen ger den här möjligheten är det inte ändamålsenligt att utreda de ärenden som inte inverkar på det totala straffet.

- Inget förpliktar till att lägga ner men i Helsingfors slösar vi inte resurser på det som inte påverkar på det sammanlagda straffet, säger Teppola.

Skylt där det står Södra Finlands åklagardistrikt.
Åklagarna bestämmer självständigt utgående från förslag från polisen om en brottsutredning ska läggas ner. Skylt där det står Södra Finlands åklagardistrikt. Bild: Yle/ Taisto Lapila Åklagarmyndigheten,åklagare,södra finlands åklagardistrikt

Stal hörlurar och åtalades för det

Den misstänkta gärningsmannen har under de senaste åren begått flera brott och också dömts för det. Det här visar Spotlights kartläggning.

Den 13 november 2019 döms han i Helsingfors tingsrätt för bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel, rattfylleri, straffbart bruk av narkotika, förande av fortskaffningsmedel utan behörighet, stöld, snatteri och misshandel. Straffet blir 55 dagar i fängelse.

Snatteriet han döms för sker den 16 augusti 2019. Det vill säga samma dag som Jankas plånbok blir stulen. Han tar två paket med hörlurar från en Prismaaffär i Malm men blir gripen på bar gärning.

Polisen gör en snabb förundersökning och fallet går till en åklagare som väcker åtal. Med andra ord spelar det i det här fallet ingen roll att mannen också misstänks för andra brott som kan ge fängelse.

"Verkar som att butiksstölden är värre"

Något klart svar på varför utredningen om plånboksstölden och betalningsmedelsbedrägeriet läggs ner medan snatteriet går till åtal finns inte.

Åklagaren som väckte åtal för snatteriet säger att orsaken helt enkelt är att brotten har utretts av olika poliser och åklagare. Därför blir besluten också olika.

- Det är säkert så att om man stjäl från butiken är det en värre sak än om man stjäl från en privatperson. Så verkar det enligt mig, säger Janka Holma.

Är beslutet i enlighet med din rättskänsla?

- Nej, det är det inte. En liten ekonomisk förlust kan vara väldigt utmanande för någon i jämförelse med en stöld från en butik.

Läs också