Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen - Löneutbetalningen avbryts för 21 personer inom två veckor

Kommunshuset i Kimito
Kommunstyrelsen beslöt att kommunen inleder samarbetsförhandlingar som berör hela personalen. Kommunshuset i Kimito Bild: Amanda Vikman/Yle kommunhus,kimitoön

Kimitoöns kommun beslöt på måndagens kommunstyrelsemöte att inleda samarbetsförhandlingar som berör hela personalen.

Enligt föredragningen innebär coronaepidemin en stor utmaning för den kommunala ekonomin och kommunen har inga andra möjligheter än att se över sin ekonomi.

Man står vid fönster.
SFP-politikern Wilhelm Liljeqvist anser att kommunen inte har någon annan möjlighet än att inleda samarbetsförhandlingar. Man står vid fönster. Bild: Yle/Monica Forssell Wilhelm Liljeqvist

Då Yle Åboland talar med kommunstyrelsens ordförande Wilhelm Liljeqvist, SFP, är han fåordig och hänvisar till föredragningen.

- Det finns tyvärr inga andra möjligheter än att inleda samarbetsförhandlingar och alla förstår att coronaläget innebär stora utmaningar för kommunerna, säger Liljeqvist.

Löneutbetalningarna för 21 personer avslutas inom två veckor

För den del av personalen som arbetar med arbetsuppgifter vid kommunens bibliotek, hobbyutrymmen, idrottsutrymmen, ungdomsutrymmen, klubbutrymmen, organisationernas samlingsutrymmen, dagverksamhet för seniorer samt rehabiliterande arbetsverksamhet och arbetscentraler blev kommunstyrelsemötet en kalldusch.

Tomy Wass.
Vänsterförbundets Tomy Wass är besviken över att kommunen inte har lyckats hitta nya uppgifter åt sin personal och nu avslutar löneutbetalningarna. Tomy Wass. Bild: Amanda Vikman/Yle Tomy Wass

På mötet beslöt kommunen att de avslutar löneutbetalningarna för 21 personer inom kommunen så snabbt det är möjligt.

- Jag motsatte mig det här beslutet men förlorade omröstningen med rösterna 7 mot 2, säger Vänsterförbundets Tomy Wass. Jag anser att kommunen nog kan hitta nya arbetsuppgifter för 21 personer så att deras personliga ekonomi inte går i kras på grund av det rådande läget.

Wass säger till Yle Åboland att undantagstillståndet som Finland befinner sig i ger kommunerna nya möjligheter att avbryta löneutbetalningarna.

- Det här är uppgifter som nu inte sköts i kommunen på grund av coronaepidemin och två veckor efter att beslutet har tagits avslutas löneutbetalningarna, säger Wass. Kimitoöns kommun borde nog ha varit bättre på att hitta nya arbetsuppgifter för de här personerna.

“Katastrofal situation för mig personligen”

En av de personer som berörs av förändringen är Mona Söderblom som jobbar på biblioteket i Kimitoön.

Mona Söderblom framför sin Cheva Impala 1966, en klassisk svart amerikansk bil
Arkivbild. För Mona Söderblom betyder avslutade löneutbetalningar en oviss framtid. Mona Söderblom framför sin Cheva Impala 1966, en klassisk svart amerikansk bil Bild: Amanda Vikman/Yle person,mona söderblom

- Jag hade nog tyvärr förväntat mig att ett sådant här beslut kan komma men det är nog mycket bekymmersamt då det nu finns svart på vitt, säger Söderblom som hör om nyheten då Yle Åboland ringer upp. För mig personligen är det här en katastrofal ekonomisk smäll och alla kan säkert förstå att ens liv är uppbyggt kring att lönen kommer månatligen in på kontot.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland