Hoppa till huvudinnehåll

Långa köer och lång väntetid vid de nyländska gränskontrollerna: "Det är skäl att ha mera tid och starkare nerver"

En polisbil.
Polisen dirigerar trafiken vid tillfälliga kontrollstationer vid de nyländska gränserna. En polisbil. Bild: Petteri Sopanen / Yle coronavirus,Polis

Polisen hade ett drygt arbete vid gränsen till det coronaisolerade Nyland under veckoslutet.

Enligt polisens uppgifter kontrollerades totalt 21 722 fordon på väg till eller från landskapet Nyland. 936 av bilisterna avvisades.

Enbart vid gränsen till Östnyland körde cirka 5 000 bilar över landskapsgränsen i Lovisa, Mörskom och Pukkila.

Av dem som avvisats vid gränskontrollen har bara en bilist bötfällts.

- Det var en person på passagerarsidan i bilen som plötsligt öppnade dörren och försökte ta sig över gränsen springande. Jag lyfter på hatten för beväringarna som lyckades fälla personen till marken och därmed fick stopp på försöket, säger motorcykelpolisen och äldre konstapel Staffan Söderström från Borgå.

uusimaa kyltti lapinjärven rajalla
Rikssexan hör till de vägar där trafiken mellan Nyland och Kymmenedalen kontrolleras. uusimaa kyltti lapinjärven rajalla Bild: Markku Rantala / Yle COVID-19,coronavirus,Wuhan,undantagstillstånd,Virus (film),Epidemia,infektioner,sjukhus,beredskapslag,pandemier,sjukdom (tillstånd),infektionssjukdomar,mikrober,virus,isolation,Digital skyltning

Tålamodsprövande köer

På måndag morgon var bilköerna vid gränskontrollerna upp till sex kilometer långa, vilket betyder att bilisterna fick vänta i åtminstone en halv timme innan de kunde korsa gränsen.

- Trafikmässigt motsvarar det här midsommartrafiken. Det är skäl att ha mera tid och starkare nerver, säger Söderström.

Enligt polisen är det skäl att ha med ett dokument eller ett bevis av något slag. Det försnabbar processen och köerna kommer inte åt att växa sig enormt långa.

Enligt Staffan Söderström kontrolleras alla som ska ta sig över gränsen.

- Vi kontrollerar bilar, bussar, långtradare och cyklister - egentligen alla och allt som försöker ta sig över gränsen mellan Nyland och grannlandskapen. Det är bara djuren som får springa över fritt, säger Söderström.

Gränskontroll
Kontrollen vid de nyländska gränserna fungerar dygnet runt Gränskontroll Bild: Dani Branthin / Yle Nyland,undantagslagar,checkpoint,Riksväg 3,coronavirus

En del småvägar saknar kontroller

Staffan Söderström är en av de poliser som i början av veckan började planera och fundera på var gränskontrollerna i östra Nyland ska placeras.

- Vi har bestämt var kontrollstationerna ska placeras från Hyvinge i nordväst till Lovisa längst i öster. Det tog åtta timmar varje dag under de tre arbetsdagarna att köra igenom området och kolla var kontrollerna kunde placeras ut. Det blev ungefär tjugo kontrollpunkter på sträckan Hyvinge-Lovisa, säger Söderström.

Varje kontrollpunkt är försedd med en polispatrull, förutom motorvägarna som kräver flera patruller.

Alla småvägar har man inte kunnat förse med kontrollpunkter. Polisen har också fått hjälp av försvarsmakten. Enbart på den östnyländska polisens område har man fått hjälp av 475 beväringar.

- Beväringarna dirigerar trafiken och ger stopptecken. Efter det är det polisen som tar över, säger Söderström.

På vilka grunder har alla hundratals skickats tillbaka?

- Det har varit en hel del som bara varit nyfikna och som har velat kolla hur långt man kan komma. Eller så har de kanske varit på väg till en butik eller krog på andra sidan gränsen eller helt enkelt tappat bort sig, säger Söderström.

Poliisi ja varusmies juttelevat Pukkilan karanteeni rajalla.
Polisen får hjälp av beväringar vid gränskontrollerna mellan Nyland och övriga Finland. Poliisi ja varusmies juttelevat Pukkilan karanteeni rajalla. Bild: Ville Airaksinen / Yle Pukkila,coronavirus,Nyland,karantän,polisen,försvarsmakten

Gäller att ha goda skäl

Söderström säger att bilisterna nog verkar ha förstått allvaret i beslutet av avskärma Nyland från övriga Finland.

- Många har haft bevis med sig av arbetsgivare, men de som inte kunnat påvisa giltiga skäl till att köra över landskapsgränsen har snällt fått lyda order och köra tillbaka, säger Söderström.

Polisen kan inte på förhand ge lov om gränsöverskridning utan saken avgörs först vid gränsen.

- Om man med andra ord vet att man inte har tillräckligt goda skäl att köra över landskapsgränsen, ska man inte heller försöka, säger äldre konstapel Staffan Söderström.