Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Restriktionerna förlängs troligen, rusning väntas vid Nylandsgränsen, Donald Trump har ändrat sig om coronan

Skylt på dörren i Boxby skola i Sibbo 20.03.20
Skylt på dörren i Boxby skola i Sibbo 20.03.20 Bild: Yle/Stefan Härus skola,coronavirus,Sibbo,Sipoo-box,skolstängning

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

I dag väntas regeringen besluta om en förlängning av undantagsåtgärderna. Regeringen har berett saken under veckoslutet. Enligt Yles uppgifter fortsätter t.ex. skolorna att hålla stängt. Du kan läsa det senaste om coronavirusläget här.

Myndigheterna väntar sig trafikstockning vid den nyländska gränsen i dag måndag, som är den första vardagen efter att trafiken över gränsen stoppades natten till lördag. Polisen uppmanar dem som har rätt att åka över gränsen till sina jobb att ta extra gott om tid på sig för sina jobbresor.

I USA har president Donald Trump förlängt restriktionerna med social distansering och andra begränsningar till den 30 april. Han talar alltså inte längre om att återgå till det normala och öppna landet till påsk.
Nu säger Trump att 100 000 människor kan dö i landet, att det är "bra jobbat" om dödstalet blir lägre än så.

Moskva inför i dag en strikt hemkarantän för stadens alla 13 miljoner invånare. Beslutet kom efter nya siffror om antalet coronasmittade.
Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin skrev i går kväll under en förordning som berör alla, oberoende av ålder.

Många närståendevårdare får svårt att orka när kommunens normala stödtjänster ligger nere på grund av coronavirusläget. Till exempel den intervallvård ligger nere som vanligtvis avlastar dem som vårdar sina anhöriga hemma.

Dagens väder

Klart till halvklart och mest uppehåll, men till en början snöbyar i sydväst. Också i norr förekommer snöfall. Dagstemperaturen är -1 till +2 grader och i norr -1 till -7 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes