Hoppa till huvudinnehåll

Nallar i fönster en succé i Svenskfinland - här hittar du dem

En vit lurvig nallebjörn sitter bakom ett fönster.
Här sitter en nalle i ett fönster i Maxmo. En vit lurvig nallebjörn sitter bakom ett fönster. Bild: Privat/Rebecka Hägert Nallebjörn,Föräldrasnack med Carro och Rebecka

Podden Föräldrasnack bad dig lägga en nallebjörn i fönstret och dela en bild av det. Här har du slutresultatet.

Allt började med en idé som spridit sig från Australien, till USA och vidare till Island. Tanken var att göra promenader utomhus roligare för barn i en tid av undantagstillstånd.

Poddmakarna Carro och Rebecka läste om detta och ville få med Svenskfinland.

Och visst var Svenskfinland med. Artikeln om initiativet har delats tusentals gånger, hundratals bilder har publicerats och taggats på #teddybjörnsjaktensvenskfinland av folk som deltar i initiativet.

- Vi var på nallejakt igår. Jag blev så himla glad varje gång vi såg en nalle eller annat gosedjur i någons fönster! Jag kände riktigt hur jag blev varm i hjärtat, säger Carro.

Fastän initiativet startats för barnen så skapar det också en större känsla av gemenskap för vuxna.

- Det är så fint att så många människor sluter upp och gör detta för att sprida glädje i denna tuffa tid. Min dotter Lo höll noga räkningen och under vår 45 minuters promenad hittade vi 15 nallar - bara i vårt närområde, säger Carro.

Skip Instagram post

Carro bor i Jakobstad med sina tre barn och speciellt 6-åringen Lo har dragit största nyttan av nallejakten.

- Vid ett fönster där en liten rosa nalle satt, sa Lo: ”Här bor också nån som inte får gå till jobbet, dagis eller skolan, mamma - precis som vi!” Det var fint att märka att hon på ett konkret sätt fick se att hon och hennes syster inte är de enda som måste vara hemma nu.

Jakten hjälper barnen att förstå världsläget

Jakten som främst är en lek har samtidigt lett till att det blivit lättare att diskutera undantagstillståndet på ett mer konkret sätt med barnen.

- Ju fler nallar vi såg, desto lättare blev det för henne att acceptera läget vi befinner oss i. Nallejakten har gett upphov till många fina samtal hemma hos oss. Både om isoleringen men också om hur människor sluter upp och vill hjälpa varandra i svåra tider.

Carro har också mött andra familjer ute på jakt - på säkert avstånd.

- När jag var ute på gården med barnen igår cyklade en familj förbi som var på nallejakt - pappan utbrast glatt att barnen älskar det! De hade då sett 12 nallar.

Fastän poddmakarna nu slutar dela nallebilder på sin Instagram så hittar du både bilder i deras Instagram-highlights och på den gemensamma hashtaggen #teddybjörnsjaktensvenskfinland.

Där kan du fortsätta dela bilder på nallar i fönster för barnen att hitta nya ställen att spana på.

Lyssnare rapporterar också om lukrativa och lyckade jakter runt omkring i Svenskfinland.

Under helgen har initiativet också spridits vidare på sociala medier. Finska medier har skrivit om kampanjen och nu lägger allt fler fram mjukisdjur i fönster - också utanför Svenskfinland.

Många har också mejlat oss på foraldrasnack@yle.fi - här hittar du nu ett urval av bilderna som kommit in.

Klicka upp bilderna för att se vilka nallar som finns nära dig.

I veckans podd förklarar Carro och Rebecka om hur de tänkte kring nallejakten innan de visste att det skulle bli en viral succé också i Svenskfinland.

Har du hunnit ut på nallejakt? Hur har det fungerat för din familj?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP