Hoppa till huvudinnehåll

Sebastian åkte från Karis till Åbo utan att bli kontrollerad – av varken polis eller konduktör

Personer kliver på ett tåg i Karis.
Personer kliver på ett tåg i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle Karis,Västnyland,Raseborg,tåg från karis till åbo

Klockan 18.30 på söndagen klev Sebastian Sivén på Åbotåget i Karis. Han var beredd på att polisen skulle möta honom på stationen för att fråga om hans resa. Ingen polis någonstans, inte ens på de tre sista stationerna i Egentliga Finland.

Det fanns inte heller en konduktör på tåget som skulle ha kollat hans biljett och Sivén upplevde att det skulle ha varit fritt fram att åka trots att Nyland varit isolerat sedan fredagen.

– Jag tänkte att det skulle ha varit lite mera aktivitet så här i början av avstängningen.

Sebastian Sivén.
Sebastian Sivén. Sebastian Sivén. Bild: Yle/Peter Petrelius tåg,Sebastian Sivén

Sivén hade varit i Karis för en långhelg för att träffa sina föräldrar. Han åkte innan coronaisoleringen av Nyland började och räknade med att han får åka tillbaka eftersom han har både adress och jobb i Åbo. Tåget var tomt, han räknade till ett tjugotal passagerare i de fyra vagnarna.

Polisen vill inte kolla alla

Komisarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen säger att gränsen ingalunda är vattentät, det går att ta sig över utan att bli kontrollerad.

Heinonen jämför det med en hastighetskontroll på motorvägen. Det är upp till var och en att följa lagen. Den som bryter mot lagen och åker fast får ett straff.

Om kontrollerna skulle vara vattentäta, skulle det innebära att tågen töms på passagerare vid landskapsgränsen och att de som har orsak att resa får fortsätta, säger Heinonen.

På samma sätt borde bilvägarna antingen stängas av eller förses med bemannade kontrollbås, säger Heinonen.

– Avsikten är att närmast kunna kontrollera de flesta som rör sig över landskapsgränsen, men i sista hand är det var och en som ansvarar för att den följer lagen.

Heinonen säger att kontrollerna trots allt fungerat bra och det har funnits endast enstaka personer som saknat tillräckliga skäl för att överträda landskapsgränsen.