Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges strategi har haft effekt, hoppas Folkhälsomyndigheten – men Stockholm rustar för stor ökning av patienter

Försvaret packar upp sjukvårdsutrustning.
Försvaret förbereder ett fältsjukhus i Stockholmsmässans mässhallar. Försvaret packar upp sjukvårdsutrustning. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,fältsjukhus,Stockholm,Stockholmsmässan

Anders Tegnell påpekar att Sveriges kurva är flack, tack vare strategin hittills, och målet är att den fortsätter vara det. Men trycket på intensivvården är stort nu, särskilt i Stockholm.

Antalet smittade i Sverige är nu över 4000 och antalet avlidna 146, meddelade Folkhälsomyndigheten på sin pressträff måndag eftermiddag.

Statsepidemiolog Anders Tegnell skapade rubriker under söndagen när han i en intervju för TT sade att Sveriges åtgärder hittills rimligen har haft effekt: antalet intensivvårdspatienter i Sverige har minskat de senaste dagarna.

– Det här ser väldigt annorlunda ut än vad det sett ut i många av de länderna som råkat riktigt illa ut, sade Tegnell.

På dagens pressträff håller han fast vid att Sveriges kurva fortfarande är flack, men att trycket på intensivvården trots det är högt. Det kommer in fler patienter hela tiden, framför allt i Stockholm.

– Fortfarande handlar det om att vi vill få en så flack kurva som möjligt, och vi jobbar väldigt hårt på att den ska fortsätta vara sådan.

Diabetes och kronisk hjärt-lungsjukdom hos flera av intensivvårdspatienterna

Sveriges intensivvårdsregister uppdaterar regelbundet uppgifterna om hur många som hittills behövt intensivvård på grund av coronaviruset.

Måndagen den 30.3 är det 311 patienter med Covid-19 som får eller hittills har fått intensivvård i Sverige. Patienterna är eller har varit mellan 21 och 86 år gamla, med en medelålder på knappt 61 år.

Medelantalet dagar som förlöpt mellan insjuknande och intensivvård är 9,5.

78 procent av patienterna någon riskfaktor. De vanligaste är kronisk hjärt-lungsjukdom (26 procent), diabetes (26 procent) och hypertoni, alltså högt blodtryck (34 procent).

Folkhälsomyndigheten upprepar att de två huvudstrategierna i Sverige är att minska smittspridningen överlag, och att skydda de äldre och de andra riskgrupperna.

– Det är de två huvudstrategierna som vi hoppas hittills har gett oss en relativt flack kurva. Om alla fortsätter följa dem hoppas vi ha en fortsatt flack kurva även framåt sett.

På grund av inkubationstiden och mängden dagar det går från insjuknandet till att intensivvård krävs tar det omkring tre veckor innan effekter av åtgärder syns i intensivvårdssiffrorna. På onsdag är det tre veckor sedan Sverige beslöt att förbjuda stora folksamlingar.

Stockholm tar hjälp av försvaret

Samtidigt förbereder sig landets huvudstad på en stor ökning i antalet patienter. Antalet intensivvårdplatser har redan fördubblats, men måste tredubblas, berättade Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en pressträff måndag förmiddag.

– Stormen är här och den tilltar i styrka, upprepade han.

Björn Eriksson, hälso och sjukvårdsdirektör för Region Stockholm
Stormen är här, säger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Björn Eriksson, hälso och sjukvårdsdirektör för Region Stockholm Bild: Frida Lönnroos coronavirus,fältsjukhus,Stockholm,Stockholmsmässan,björn eriksson

Samma sak sade han förra veckan när antalet dödsfall i Stockholm plötsligt steg. Sedan dess har siffrorna i Stockholm än så länge varit stabilare, men staden är inställd på att man just nu bara är i början av pandemin.

Vårdplatserna ökar både vid de vanliga sjukhusen och inom den privata sektorn. Region Stockholm meddelade i dag att fältsjukhuset som Försvarsmakten har kallats in för att bygga i Stockholmsmässan i Älvsjö nu står klart, flera dagar före planerad öppningstid. I ett första steg har fältsjukhuset 140 vårdplatser, och intensivvårdplatserna byggs ut enligt behov. Totalt ska sjukhuset kunna ha 600 akutvårdsplatser.

Sjukhussäng i mässhallens fältsjukhus.
Stockholmsmässans hallar ska totalt rymma 600 vårdplatser.. Sjukhussäng i mässhallens fältsjukhus. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,fältsjukhus,Stockholm,Stockholmsmässan

Utmaningen är att få ihop tillräckligt med personal, säger Eriksson. Region Stockholm har bett vårdpersonal att anmäla sig som frivilliga. Nu har anmälningen tagit paus, skriver DN, eftersom 6500 personer anmälde sig inom två dygn. Bland de anmälda finns till exempel läkarstudenter och sådana som bytt bransch.

Nu testas också symtomfria, för lägesbild

Folkhälsomyndigheten i Sverige har också inlett en undersökning där 650 slumpmässigt utvalda Stockholmbor testas, för att myndigheten ska få en bild av hur stor andel av invånarna som är smittade.

Resultaten väntas i slutet av den här veckan och testet ska utvidgas till resten av landet.

Löfven: Inte diskuterat att isolera Stockholm

Sverige har hittills infört klart lindrigare restriktioner i kampen mot coronaviruset än vad till exempel de nordiska grannländerna har. Än så länge är skolorna öppna i Sverige, bara från gymnasieåldern och uppåt sköts undervisningen på distans.

Förra veckan bestämde Sveriges regering att gränsen på folkmängd för allmänna sammankomster sänks från 500 till 50, en åtgärd som infördes enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Både myndigheten och statsminister Stefan Löfven har påpekat att det kan bli aktuellt med nya restriktioner om läget kräver det.

Stefan Löfven med allvarlig min och svenska flaggan i bakgrunden.
Att isolera Stockholm har inte diskuterats, säger statsminister Stefan Löfven. Stefan Löfven med allvarlig min och svenska flaggan i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Stefan Löfven

Under helgen sade Löfven i en intervju för TV4 att det inte är aktuellt att isolera Stockholmsregionen på det sätt som Finland har gjort med Nyland.

– Det är inget som diskuteras. Man kan aldrig utesluta det, om det skulle bli en väldigt väldigt svår situation, säger Löfven i intervjun och fortsätter:

– Vi fattar de beslut som behövs för att vi ska se till att så mycket som möjligt begränsa smittspridningen. Men man måste veta att det också får verkan.

Artikeln uppdaterad 16.20 med informationen om att fältsjukhuset redan öppnat.