Hoppa till huvudinnehåll

Två militärfordon åkte av vägen i Pargas - väjde för personbil

En bil kör in i en kurva på en snöig väg.
Så här såg det ut på Skärgårdsvägen på måndagsmorgonen. En bil kör in i en kurva på en snöig väg. Bild: Nina Bergman/Yle snöfall,Vinterväglag,Väglag,regionalväg 180,snö,Pargas,Saaristotie

Två av försvarsmaktens Pasi-fordon körde av vägen vid sjutiden på måndagsmorgonen. Skärgårdsvägen var ännu vid 11-tiden avstängd i närheten av Parocs fabrik i Pargas.

Vid Cementvägens korsning skulle en personbil svänga till vänster då de två militärfordonen kom körande. Föraren i det första Pasi-fordonet överraskades av bilen och styrde därmed Pasin av vägen.

- Föraren i den första Pasin hade medvetet styrt fordonet kontrollerat i diket och bra så, säger kriminalkommissarie Maria Sainio.

Det andra fordonet bromsade kraftigt vilket ledde till att det också åkte av vägen och landade på sidan. Uppenbarligen på grund av det var halt och mycket snö på vägen.

I trupptransportfordonen fanns sammanlagt 22 personer, varav tre fördes till sjukhus.

En bil kör på en snöig väg.
Kraftigt snöfall har lett till att en del fordon också fastnat i snön En bil kör på en snöig väg. Bild: Nina Bergman/Yle snöfall,Vinterväglag,Väglag,regionalväg 180,snö,Pargas,Saaristotie

Försvarsmakten: "Fordonen var på väg till Korpo på stridsövning"

Henrik Gahmberg, informatör vid försvarsmakten berättar att de skadade personerna tillhör personalen. Två personer skadades allvarligare och en fick mer lindriga skador. De skadade vårdas på ÅUCS.

Fordonen var på väg till Korpo på stridsövning. Det är Europeiska Unionens stridsavdelning som har stridsövning. Det framgår inte om de skadade är finländare.

Trafikhinder på skärgårdsvägen

Måndagsmorgonens kraftiga snöfall har för polisens del betytt meddelanden om flera olyckor med plåtskador. Det har ändå inte skett några allvarliga skador, eftersom det inte rör sig så mycket folk just nu.

- Om det hade handlat om "normal tid" och människor vore på väg till jobbet skulle det säkert förekommit mycket olyckor, säger Maria Sainio.

Polisen röjer undan olycksplatsen tillsammans med försvarsmakten. Det kommer ta några timmar innan vägen kan tas i bruk igen.

De som nu färdas på Skärgårdsvägen kan råka ut för trafikköer. Flera hinder täpper till trafiken. Utöver olyckan i Pargas har en långtradare även fastnat i backen upp mot Kustö.

Artikel uppdaterad 30.3 klockan 11:50 med försvarsmaktens kommentarer.

Artikel uppdaterad 30.3 klockan 12:00 enligt Björneborgs Brigad befann sig 22 personer i fordonen, inte 28 som polisen tidigare sade.

Korsningen av Skärgårdsvägen och Cementvägen