Hoppa till huvudinnehåll

Vbl: Överfallet i Sandviken nu hos åklagaren – offret har fortfarande inga minnesbilder

Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt  lejonhuvud.
Arkivbild. Närbild av polis i uniform. Texten poliisi polis syns på bröstet och på överarmen finns polisens emblem bestående av ett svärd och ett krönt lejonhuvud. Bild: Paulus Markkula / Yle Polis,poliser,straff,brott

Överfallet i Sandviken i Vasa på annandag jul ligger nu på åklagarens bord. Brottsmisstanken är grovt rån och åtal ska väckas senast på onsdag. Det skriver Vasabladet (bakom betalvägg).

En ung kvinna blev överfallen i Sandviken nära Vasa centralsjukhus på morgonen den 26 december i fjol.

Kvinnan vandrade in på sjukhuset, skadad och utan minnesbilder av vad som inträffat.

Nu när brottsutredningen är klar kan polisen berätta hur man kom den misstänkte mannen, född 96, på spåren.

– Vi fann ett fotavtryck på platsen som matchade hans skor. Dessutom lyckades vi identifiera honom på övervakningsvideo från sjukhuset. Bilden var ganska otydlig, men personen bar exakt samma jacka som den misstänkte gjorde när han senare den dagen besökte en bensinstation. Och där köpte han tobak med misshandelsoffrets bankkort, säger kriminalkommissarie John Forslund till Vasabladet.

Offret kan ej minnas

Polisen hittade även offrets telefon hemma hos mannen, som inte erkänt gärningen och hävdar att han hittade kvinnans telefon och plånbok. Mannen har suttit häktad sedan årsskiftet.

Kvinnan har inte återfått sitt minne vad gäller det inträffade.

– Faktum är att hon har tre dygn hon inte kommer ihåg något alls av. Tre dygn från överfallet och framåt, säger Forslund till Vasabladet.

Fallet ligger nu hos åklagaren och åtal ska väckas senast på onsdag 1 april. Brottsmisstanken är grovt rån.