Hoppa till huvudinnehåll

Camilla får inte längre pendla till jobbet i Sverige - flera tusen arbetstagare i Tornedalen drabbas då gränsen stängs för dem

Camilla Ahlstrand
Camilla Ahlstrand bor i Finland och jobbar i Sverige. Då regeringen förbjuder arbetspendling för att stoppa spridningen av coronaviruset tvingas hon försöka jobba på distans. Camilla Ahlstrand Bild: Camilla Ahlstrand person,camilla ahlstrand

Arbetspendling har hittills varit tillåten mellan Finland och Sverige, men nu vill regeringen stänga gränsen också för dem. Endast godstrafik ska tillåtas. På Gränstjänsten i Torneå tror man att det här får stora konsekvenser för arbetstagare och företag i regionen.

Camilla Ahlstrand bor i Kemi och jobbar i Haparanda på Finsk-svenska gränsälvskommissionen. De senaste veckorna har hon delvis jobbat på distans, men också besökt kontoret i Haparanda flera gånger i veckan.

Nu har hon förberett sig för att stanna hemma och endast distansjobba.

- Jag är ursprungligen från Torneå, så det har alltid varit så naturligt att uträtta vissa ärenden i Haparanda och de som bor i Haparanda har besökt Torneå för att handla, säger Ahlstrand.

Päivi Koivupalo
Päivi Koivupalo är koordinator på Nordkalottens gränstjänst i Torneå. Hon anser att hela Tornedalen drabbas av de stängda gränserna. Päivi Koivupalo Bild: Linda Söderlund / Yle person,päivi koivupalo

Många kan ändå inte distansjobba och de blir sannolikt permitterade, eftersom de inte kan ta sig till jobbet på andra sidan gränsen.

- Det är jätteproblematiskt. De arbetstagare som inte får gå till sin arbetsplats, de får inte heller någon lön - varifrån ska de få inkomster? frågar Päivi Koivupalo på Gränstjänsten i Torneå.

Nordkalottens gränstjänst hjälper företag och privatpersoner som arbetar över gränsen med frågor som gäller till exempel lagstiftning och beskattning.

- Det är inte arbetsgivaren som har permitterat dem, utan det är finska staten som har beslutat att förbjuda dem att gå över gränsen, säger Koivupalo.

Gränsen stängs sannolikt mot slutet av veckan

Finska Torneå och svenska Haparanda skiljs åt av Torne älv, men gränsen mellan länderna märks i vanliga fall nästan inte alls. De senaste veckorna har gränsen varit stängd, men arbetspendling har varit tillåten.

Igår berättade regeringen att man förbereder för att stänga gränsen mellan Finland och Sverige också för all arbetspendling. Efter det skulle endast godstransporter få köra över gränsen.

Två gränsbevakare checkar en personbil vid ett gränsövergångsställe.
Det är ännu oklart när den striktare gränsbevakningen inleds. På gränsbevakningen uppskattar man att det kan ske på torsdag eller fredag den här veckan. Två gränsbevakare checkar en personbil vid ett gränsövergångsställe. Bild: Lehtikuva Gränsbevakningsväsendet,gränsövergång,gränsövervakning,Torneå

Finländska vårdare kan inte åka till jobbet i Sverige

Arbetsmarknaden i gränsområdet i Tornedalen är gemensam. 120 finländare jobbar till exempel i Haparanda stad, mest inom vården, och efter att gränsen stängs kan de inte ta sig till jobbet längre.

Arbetstagare på väg in till Outokumpus fabrik genom huvudporten.
Många svenskar jobbar också i Finland, till exempel i Outokumpus stålverk i Torneå och inom gruvindustrin i Kittilä. Arbetstagare på väg in till Outokumpus fabrik genom huvudporten. Bild: Antti Ullakko / Yle Outokumpu Abp,stålindustri,Torneå,Lakko,industriarbetare

Det finns ingen egentlig statistik på hur många som arbetspendlar över den finsk-svenska gränsen i norr. Päivi Koivupalo på Gränstjänsten uppskattar ändå att det handlar om 2500 till 3000 arbetstagare, som pendlar över gränsen åt bägge hållen.

“Det här är ett tufft beslut för vårt gränsområde”

Jukka Lakkapää driver järn- och lantbruksaffärer i Torneå, Rovaniemi och Uleåborg. Några av hans anställda bor i Sverige.

- De har sagt att de kan börja sin semester nu och stanna så länge gränsen är stängd. Om gränsen är stängd länge måste vi varsla dem för resten av tiden, säger Lakkapää.

Camilla Ahlstrand förstår å ena sidan att regeringen vill minska risken att coronaviruset sprids. Å andra sidan tycker hon att åtgärden att stänga gränsen är ganska hård.

- Jag har sett hur Sverige behandlar krisen och man har mera friheter på svenska sidan. Trots det har inte konsekvenserna varit så dåliga. Jag tycker inte att vi arbetspendlare utgör så stor risk för att sprida smittan, åtminstone inte vi som inte träffar kunder i jobbet.

Päivi Koivupalo på Gränstjänsten berättar att hon just har haft ett möte med sina kolleger i Öresundsregionen. Trots att Danmark har stängt sina gränser, så får 17 000 personer pendla från Malmö till Köpenhamn varje dag.

- Det fungerar hur bra som helst. Danmark tänker inte stänga gränsen för arbetspendlare.

- Det här är ett tufft beslut för vårt gränsområde. Det kommer att påverka arbetstagarnas inkomster och sedan små- och medelstora företag. Ja, kommer de att överleva? frågar sig Koivupalo.