Hoppa till huvudinnehåll

Färre coronavirusfall ju längre österut man kommer - cirka 30 i Sibbo, 12 i Borgå och några få i Lovisa

Blodprov
De allra flesta som smittas insjuknar inte så allvarligt att de skulle behöva sjukhusvård och testas inte heller. Arkivbild. Blodprov Bild: Antti Kangas Laboratorium,blodprov

Sibbo har fler bekräftade fall av coronavirus än Östnyland i genomsnitt, mer än dubbelt så många som i Borgå. Mörkertalet är stort och siffrorna ändras hela tiden men de kan åtminstone vara riktgivande.

Måndagen den 30 mars gav Borgå ut nya siffror om antalet insjuknade i coronaviruset. Hittills har tolv bekräftade fall konstaterats inom Borgå stads område och staden beskriver läget som lugnt.

I Sibbo hade man cirka trettio bekräftade fall på fredagen. Det berättade kommunen i ett pressmeddelande där kommundirektör Mikael Grannas uppmanade alla att lyda rekommendationerna för att minska på smittspridningen.

- Var och en av oss har möjlighet att påverka vilken risk vi själva och våra närstående löper för att bli smittade med coronaviruset. Var vänlig och undvik nära kontakter. Stanna hemma så mycket som möjligt. I stället för att träffas kan du ringa eller ha videosamtal med din mormor, kompis eller annan närstående, säger Grannas.

Sibbo meddelade också att man uppdaterar informationen om antalet insjuknade i kommunen om situationen ändrar avsevärt.

Lugnare i öst

Sammanlagt har man kunnat konstatera över 800 fall av det nya coronaviruset i Nyland. Ju längre österut man kommer desto lugnare tycks det vara.

I Lovisa har bara ett fåtal personer bekräftats vara smittade.

- Siffran är så liten att vi inte kan berätta närmare om dem som insjuknat, säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

På Institutet för hälsa och välfärd THL:s webbplats hittar du information om coronaviruset och symtomen.

Rekommendationen är att stanna hemma och vila om man har milda symtom. Ta kontakt med hälsojouren bara vid allvarligare symtom. Ring innan du beger dig dit.

Här hittar du mer information om hur du ska göra om du bor i Sibbo, Borgå, Lovisa, Lappträsk eller Mörskom.

På numret 029 553 5535 får du information om coronaviruset. Det går också att chatta eller skicka sms till numret 050 902 0163.