Hoppa till huvudinnehåll

Förändringar i landslagets ledning: Längdchefen Matti Haavisto tackar för sig – fortsätter som Pärmäkoskis personliga tränare

Matti Haavisto.
Matti Haavisto slutar som längdchef. Matti Haavisto. Bild: Lehtikuva Finlands skidförbund,längdskidåkning,matti haavisto

Det sker förändringar i det finländska längdlandslagets ledning. Varken landslagschefen Matti Haavisto eller grenchefen Eero Hietanen fortsätter i sina uppdrag. Enligt Haavisto spelade förbundets ekonomiska situation en roll i hans beslut.

Matti Haavisto var aktiv först i landslaget för nordisk kombination och har nu sedan 2014 fungerat som chef i det finländska landslaget i längdskidåkning. Först som chef för serviceteamet och nu de två senaste åren som förbundskapten och landslagschef för de finländska skidåkarna.

Men nu är det slut på den totalt tio år långa sejouren som aktiv inom olika landslag i skidsporten.

Haavisto meddelade förbundet att han inte längre kommer vara tillgänglig för landslaget. Hans kontrakt går ut nu i vår. En orsak att han hoppade av de nya kontraktsförhandlingarna är den ekonomiska situationen som råder i skidförbundet.

Matti haavisto LK
Matti Haavisto är Krista Pärmäkoskis personliga tränare. Matti haavisto LK Bild: Esa Fills / YLE längdskidåkningstränare

En annan orsak är att hans tjänstledighet tar slut i slutet av maj.

– Ett stort tack till min arbetsgivare, polisen, som har gjort det möjligt för mig att under tio år arbeta för den finländska skidsporten. Nu är det dags att återvända till jobbet, säger Haavisto i förbundets pressmeddelande.

Haavisto fortsätter som Pärmäkoskis tränare

Haavisto har under senaste tiden som längdchef bland annat haft ansvaret över att organisera träningen både för damerna och herrarna. Men också en hel del andra ansvarsområden har legat på hans bord.

– Det är klart att det är synd att vi inte kommer kunna fortsätta med det arbete i organisationen som vi byggt upp och konstaterat att fungerar. Tränarna har haft mer tid för idrottarna trots att laget har varit stort. Jag hoppas, trots allt, att framtiden tryggas med hållbara lösningar vad gäller tränarteamet under de kommande veckorna, säger Haavisto.

Haavisto kommer ändå utöver sitt arbete för polisen fortsätta inom skidåkningen. Han kommer även i fortsättningen fungera som Krista Pärmäkoskis personliga tränare.

Krista Pärmäkoski efter ett lopp.
Pärmäkoski lämnade landslaget förra året. Krista Pärmäkoski efter ett lopp. Bild: imago images/Bildbyran/ All Over Press Krista Pärmäkoski

Enligt förbundets pressmeddelande kommer Haavisto och Pärmäkoski planera inkommande säsong efter påsken.

Även grenchefen Eero Hietanen tackar för sig i landslaget. Han har precis som Haavisto varit tjänstledig och återvänder nu efter sex år i förbundets tjänst till Lapplands idrottsinstitutet i Rovaniemi. Också hans kontrakt med landslaget går ut i vår.

– Från skidförbundets sida är vi tacksamma för det arbete som Matti och Eero har gjort för skidsporten i Finland. Att helheten förändras och personalen byts ut betyder inte att samarbetet med Matti och Eero tar slut – vi kommer fortsätta bygga upp samarbetet inom ramarna för de nya roller som är aktuella under kommande säsonger.

– Vi uppskattar deras kompetens väldigt mycket, säger förbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen.