Hoppa till huvudinnehåll

Hur länge gäller undantagsläget, hur många testas och borde fler använda munskydd? Här har vi samlat 10 vanliga frågor om coronaviruset

Två personer med coronavirushjälmar och munskydd.
I Indien var två poliser utrustade med munskydd och coronavirusinspirerade hjälmar då de informerade om begränsningar som epidemin gett upphov till i staden Bangalore i Indien. Två personer med coronavirushjälmar och munskydd. Bild: AFP / Lehtikuva coronavirus,Indien

I den här artikeln har vi sammanfattat en del vanliga frågor och svar gällande coronaviruset och de undantagsförhållanden som just nu råder i Finland.

1. Vilka åtgärder har Finland vidtagit?

Finland har vidtagit en hel del åtgärder för att stoppa virusspridningen. Den 16 mars konstaterade statsrådet i samråd med presidenten att undantagsförhållanden råder i Finland. Beredskapslagen togs i bruk den 18 mars.

En grafisk tidslinje för hur länge coronabegränsningarna gäller i Finland.
Coronaviruset har förändrat vardagen för många. Så här länge är begränsningarna i kraft enligt vad vi vet just nu (31.3). En grafisk tidslinje för hur länge coronabegränsningarna gäller i Finland. Bild: Yle/Henri Salonen coronavirus

Sedan dess har finländarnas vardag begränsats en hel del. Skolorna hålls stängda åtminstone fram till den 13 maj, offentliga sammankomster med över tio personer har förbjudits och landgränserna hålls stängda fram till 13 maj.

Nyland isolerades från resten av landet den 28 mars och begränsningen gäller fram till den 19 april. Restaurangerna ska hålla stängt fram till den 31 maj.

Dessutom uppmanas över 70-åringar och de som hör till riksgruppen att hålla sig hemma och undvika allmänna platser,

Besök på boendeserviceenheter för äldre och för andra riskgrupper är förbjudna.

Diagram över THL:s rekommendationer.
Får jag gå till butiken om jag är i karantän? Vem ska sköta om en familjemedlem som blir sjuk? Vi har samlat THL:s direktiv på frågor rörande olika grupper. Diagram över THL:s rekommendationer. Bild: Lyytikkä/Salonen/Sjöholm/Yle coronavirus

Den beredskapslag som är i kraft till den 13 maj ger myndigheterna mandat att tvångsinkalla personer med vårdutbildning i åldern 18–67 år.

I den här artikeln har vi samlat regeringens åtgärder mer ingående. Här kan du läsa om de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

2. Vilken effekt har de här åtgärderna haft hittills på smittospridningen?

Antalet nya bekräftade coronafall ökar varje dag, men i allt långsammare takt, visar siffrorna för de senaste dagarna. Flera experter menar att läget verkar stabilisera sig i Finland.

Aki Lindén
Läkaren och riksdagsledamoten Aki Lindén ser att regeringens åtgärder haft en effekt. Aki Lindén Bild: Yrjö Hjelt / Yle Aki Lindén

Regeringens kraftåtgärder med undantagsförhållande, stängda skolor, stängda gränser och nu senast att isolera Nyland har haft effekt, enligt Aki Lindén läkare och tidigare direktör för HUS, numera SDP-riksdagsledamot.

3. Hur många har hittills testats i Finland?

Regeringen fattade den 30.3 beslut om att provtagningen och testerna i Finland ska utökas.

Att öka antalet coronatester har varit en stor utmaning. Dittills hade drygt 22 600 coronatester gjorts i Finland. Det är relativt lite jämfört med många andra länder, i förhållande till befolkningsmängden.

En person med skyggsmask håller upp en röd testtub med "negative" ikryssat.
Norge och Sydkorea har gjort fler coronavirustest än Finland. En person med skyggsmask håller upp en röd testtub med "negative" ikryssat. Bild: imago images/Action Pictures/ All Over Press coronavirus,COVID-19,test,laboratorier,Tyskland

Sett till befolkningsantalet har Finland undersökt virusproverna i snabbare takt än till exempel Sverige, USA och Storbritannien, men i till exempel Norge och Sydkorea har man däremot testat mer än i Finland.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) har fyrdubblat sin testkapacitet till mer än 1 000 prover per dag, från 250 i februari. Dessutom har HUS låtit testa hundratals prover per dag i Estland, enligt uppgifter till Lännen Media.

En anställd vid vårdbolaget Mehiläinen testar en patient för coronaviruset så att patienten sitter i sin bil.
Vårdbolaget Mehiläinen har testat personer för coronaviruset genom drive-in-test där patienten inte behöver stiga ur bilen. Den här bilden togs i Esbo den 19 mars. En anställd vid vårdbolaget Mehiläinen testar en patient för coronaviruset så att patienten sitter i sin bil. Bild: Janne Järvinen / Yle MOT,coronavirus,Mehiläinen Oy,test

Sjukvårdsdistrikt runtom i landet har också beställt laboratorieutrustning och reagens från utlandet för att kunna göra coronatester, men i flera fall väntar man fortfarande.

Den privata aktören Mehiläinen sänder för sin del coronavirusprover för analys till utlandet. Det handlar om sex flyg till Sydkorea under de närmaste två veckorna. Maxkapaciteten är 3 000 prover per flyg.

– Det första planet sänds på onsdag och kommer att innehålla cirka 1 000 prover. Följande sänds på fredag, berättar Anssi Hartiala som är affärsområdesdirektör på Mehiläinen, till Svenska Yle.

Testresultaten väntas komma på 1–3 dagar. Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) väntas på onsdag (1.4) berätta mer om planer på att ytterligare öka antalet coronatester.

4. Vem testas?

Personalen inom social- och hälsovården ska alltid testas om det finns misstanke om sjukdom.

Flera företag låter utföra coronatester på sina anställda. Det handlar till exempel om Ensto, Fazer, Kesko, Kone, Metso, Neste, OP, UPM, Valmet och Wärtsilä. Deras anställda har ändå inte ensamrätt till testerna.

Vilka som ska testas avgörs av läkare, men det är troligt att också personer med lindriga symptom kommer att testas.

Den offentliga sektorn har för sin del betonat att det är viktigt att testa allvarligt sjuka. Arbetsgivare vill däremot gärna veta vilka arbetstagare som har covid-19 och vilka som inte har det.

– Det är rationellt och rimligt att testa mycket om det finns kapacitet till det, säger Anssi Hartiala.

5. Räcker vårdplatserna till?

Intensivvårdplatserna räcker till, om beredskapen höjs enligt planerna. Däremot kan det bli brist på kunnig personal.

Till exempel Kirurgiska sjukhuset i Ulrikasborg i Helsingfors ska ägnas helt och hållet till vård av coronasmittade patienter.

En person skuffar en sjukhussäng på Jorv sjukhus i Esbo.
Intensivvårdplatserna borde räcka till, men brist på personal kan det bli om coronaviruset fortsätter spridas. En person skuffar en sjukhussäng på Jorv sjukhus i Esbo. Bild: Lehtikuva coronavirus,sjukhus,Jorv sjukhus

6. Hur stor är dödligheten?

Det vi nu vet är att dödligheten är lägre än vad man tidigare uppskattat. Det enligt en färsk studie gällande Kina som publiceras av den respekterade medicinska tidskriften The Lancet. Forskarna kom där fram till en genomsnittlig dödlighet på 0,66 procent

Forskarna här har försökt ta i beaktande det stora antalet smittade som har lindriga symptom och som aldrig rapporteras. Sjukdomens dödlighet är ändå svår att uppskatta, det som verkar klart är att ålder spelar roll.

Enligt studien är dödligheten bland barn under nio år i genomsnitt 0,0016 procent, men den stiger upp till 7,8 procent bland dem som är över 80 år gamla.

I den här artikeln kan du läsa mer om sjukdomsbilden. I artikeln svarar överläkaren Heikki Kaukoranta bland annat på frågor om hur farligt viruset är för personer som lider av andra sjukdomar.

7. Hur länge härjar viruset?

Det finns olika uppskattningar, men allt tyder på att coronaviruset är något som vi inte blir av med i första taget

Aki Lindén förutspår att det tar ungefär en och en halv månad innan kulmen av epidemin nås, det vill säga kan toppen komma i mitten av maj. Först efter det börjar antalet nya coronafall minska, enligt honom.

Kurva över virusinfektionens möjliga utveckling.
Kurva över virusinfektionens möjliga utveckling. Kurva över virusinfektionens möjliga utveckling. COVID-19,coronavirus

THL uppskattade för cirka en vecka sedan att epidemin kommer att pågå i fyra till sex månader. Första vågen av coronavirusepidemin kan pågå i Finland åtminstone i tre månader, uppskattar man vid Åbo universitet.

Det är ändå troligt, enligt experter, att viruset kommer tillbaka senare om vi inte har ett vaccin.

8. Vilka är symptomen?

Symptomen för coronaviruset, eller sjukdomen covid-19, liknar de andra luftvägsinfektionerna och symptomen kan vara mycket lindriga.

Har man feber, snuva, huvudvärk, ont i halsen, hosta, trötthet och muskelvärk kan man ha smittats av coronaviruset. En del har också diarré, illamående och en rinnande näsa, enligt WHO.

En graf på hur symptomen för influensa, förkylning och coronavirus skiljer sig åt.
Så har skiljer sig coronavirusets symptom från vanlig förkylning och influensa. En graf på hur symptomen för influensa, förkylning och coronavirus skiljer sig åt. Bild: Henri Salnen/Yle coronavirus

En del av de personer som bekräftats bära på viruset har också berättat att de tappat smak- och luktsinnet. I USA föreslås därför att man lägger till de här symptomen på listan över hur man kan känna igen smittan.

Hittills har detta ändå inte bevisats medicinskt, men bland annat BBC rapporterar att vanliga förkylningar också ska påverka smak- och luktsinnet. Chefsöverläkaren Päivi Metsäniemi vid Studenthälsan säger till Yle Uutiset att det att man tappar lukt- eller smaksinnet också kan vara kopplat till andra sjukdomar som orsakar infektioner i andningsorganen.

En kvinna snyter sig
Symptomen för coronavirus liknar förkylningssymptom. En kvinna snyter sig Bild: Mostphotos coronavirus,COVID-19,Förkylning,Förkyld,infektionssjukdomar,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,influensa,förkylningar

Misstänker man att man smittats av coronaviruset kan man göra det här webbtestet som myndigheterna har tagit fram.

Vid frågor går det också att ringa det riksomfattande rådgivningsnumret 0295 535 535. Rådgivningen betjänar också på svenska.

I den här artikeln förklarar vi hur det går till om du misstänks ha coronasmitta och tar dig till en sjukhusjour.

9. Hjälper munskydd?

Världshälsoorganisationen WHO:s linje, som också Institutet för hälsa och välfärd THL kör med, är att det endast är ändamålsenligt att använda munskydd eller ansiktsmask om man vårdar en person som misstänks ha smittats av coronaviruset eller om man har symptom som hosta eller snuva och behöver skydda andra från smitta.

Man i bussen bär ansiktsskydd
Att använda munskydd kan skydda andra från smitta. Man i bussen bär ansiktsskydd Bild: Mostphotos coronavirus,COVID-19,infektionssjukdomar,virussjukdomar,smittsamma sjukdomar,ansiktsskydd,pandemier

Enligt THL finns det ändå inte belägg för att en ökad användning av skydd som täcker munnen och näsan skulle stoppa smittor hos befolkningen i stort.

Om man ändå vill använda ett munskydd är det bra att komma ihåg att den bara skyddar om man använder det rätt. Man ska byta skyddet ofta och så ska man se till att ta hand om handhygienen.

10. Hur kan coronakrisen påverka framtiden och vad kan vi lära oss av krisen?

Resandet kan förändras, menar Mika Aaltola, direktör vid Utrikespolitiska institutet som har forskat i pandemihistoria.

Enligt honom behöver vi bland annat tänka mer på att separera transport av varor från transport av människor i flygplan.

Mer transparens vad gäller information om viruset behövs också och länderna måste samarbeta och utbyta information bättre än hur man gjorde i början va coronavirusepidemin. Enligt Aaltola borde bromsarna också slås på tidigare.

– Om man vet att ett coronavirus är i farten måste bromsarna slås på! Då är det försiktighetsprincipen som gäller och man kan inte sitta och vänta på forskningsresultat. Man måste handla, sa han i en intervju för Svenska Yle på tisdag.

Distansarbetet kan öka. Under coronakrisen är det många som måste arbeta på distans och
Korsholms kommundirektör Rurik Ahlberg tror att i synnerhet kommunalt anställda kommer att fortsätta jobba hemifrån efter krisen.

Professor Anu Kantele vid Helsingfors universitet är oroad för att antibiotikaresistensen kommer att öka inom den närmaste framtiden – också i Finland. Det på grund av att det används så mycket antibiotika nu över hela världen för att bekämpa bakteriella infektioner som har uppkommit hos coronasmittade personer.

bild på coronavirus
Coronavirusepidemin väcker många frågor. bild på coronavirus Bild: All Over Press coronavirus

Räckte det här inte för att stilla din informationstörst? I början av mars bad vi er läsare att ställa frågor om coronaviruset. Här och här kan du läsa svaren på de frågor som kom in.

Rättelse 1.4.2020 klockan 12.40: Vi har ändrat i artikeln så att det tydligare kommer fram att siffran 0,66 procent gäller uttryckligen för Kina.