Hoppa till huvudinnehåll

Konkursvåg hotar att tömma affärslokalerna: "Kan bli en historisk katastrof"

En tom affärslokal.
Hyresvärdarna borde nu möta sina hyresgäster på halva vägen och hjälpa dem klara den värsta tiden, tycker de experter som Svenska Yle har talat med. En tom affärslokal. Bild: Lehtikuva affärslokaler

Då många små och mellanstora företag just nu inte har kunder har de samtidigt allt sämre möjligheter att klara av hyran för sina affärslokaler. Många småföretagare har nu krävt sänkta eller tillfälligt stoppade hyror för att undvika konkurs. Lyckligtvis visar allt fler hyresvärdar flexibilitet.

Coronakrisen drabbar alla, men företagen i servicebranschen är speciellt utsatta. Då restauranger, frisörsalonger, gym, kafeér och restauranger är utan sina kunder tar det inte lång tid förrän det blir omöjligt att betala hyran för affärslokalen.

Av de stora hyresvärdarna har så här långt bland annat Ilmarinen och Helsingfors stad redan visat flexibilitet för att lindra nöden för hyresgästerna.

Men för många små skuldsatta hyresvärdar som ofta endast har någon enstaka inkomstbringande lokal kan de uteblivna hyresinkomsterna bli lika ödesdigra som för hyrestagarna.

Kan bli en historisk katastrof

Mikael Pentikäinen som är vd för Företagarna i Finland tror att coronakrisen kan föra med sig 100 000 konkurser.

- För företagarna är det här en stor katastrof. Många hotas av konkurs. Hyresvärdarna borde nu komma emot och hjälpa företagen över det värsta, säger Pentikäinen.

- Vi vet ett en tiondel har förlorat alla sina inkomster, en fjärdedel har problem med betalningar, och en tredjedel av arbetsgivarna har börjat permittera. Redan nu har bolagen permitterat över 300 000 personer. Det blir en stor katastrof för småföretagen. Det är mycket möjligt att vi får se det värsta läget i Finlands historia.

Det är bra att hålla i minnet att en tom affärslokal inte heller gynnar hyresvärden.― Sanna Hughes

Enligt Pentikäinen borde också företagen nu reagera snabbt.

- De bör se över sina kostnader, säkra finansieringen och permittera personalen för att undvika en kassakris om försäljningen har minskat mycket.

Olika hyresvärdar har olika möjligheter att vara flexibla

Verksamhetsledaren för Finlands hyresvärdar, Sanna Hughes, gläds åt att många hyresvärdar redan nu förstått att det lönar sig att möta hyresgästerna på halva vägen och hjälpa dem över den värsta tiden.

- Jag uppmanar alla hyresvärdar att tänka långsiktigt. Också de skuldsatta hyresvärdarna kan försöka förhandla med sin bank om en amorteringsfri tid. Det kunde ge möjlighet att vara flexibel mot hyresgästerna, säger Hughes.

- I första hand lönar det sig att flexa med tidtabellen för hyresbetalningen. Det är bra att hålla i minnet att en tom affärslokal inte heller gynnar hyresvärden.

Jag uppmanar alla hyresvärdar att tänka långsiktigt.― Sanna Hughes, verksamhetsledare för Finlands hyresvärdar

Hur hyresmarknaden kommer att se ut efter coronakrisen är ännu för tidigt att säga.

- Allt beror på hur långt utdragen krisen blir. Hyresmarknaden för bostäder kommer knappast att beröras alltför mycket, alla behöver fortsättningsvis en lägenhet att bo i. Annat är det med marknaden för affärslokaler. Ifall det blir en konkursvåg kan det vara väldigt svårt att få nya hyresgäster till affärslokalerna.

Det finns också lärdomar att dra från krisen, säger Hughes.

- Krisen kan bli en bra väckarklocka också för hyresvärdarna. Det lönar sig att ha en ekonomisk buffert och vara måttlig med sitt skuldtagande.

- Åtminstone våra medlemmar har för det mesta skött den delen bra. De har tagit måttligt med skuld och många är också förberedda för eventuella räntestigningar, säger Hughes.