Hoppa till huvudinnehåll

OS-satsande femkamparen Eevi Bengs lägger av – beskedet kom efter att Tokyospelen flyttats fram

Eevi Bengs i kvällssol i Spanien.
Eevi Bengs tackar för sig. Eevi Bengs i kvällssol i Spanien. Bild: Yle / Marianne Nyman Eevi Bengs,modern femkamp

Femkamparen Eevi Bengs drömde om att få tävla i sommar-OS i Tokyo. För en vecka sen stod det klart att det inte blir något OS i år och nu väljer 30-åringen att tacka för sig. Nu känner jag mig inspirerad av allt nytt som jag får tid att ta mig an, berättar Bengs.

Eevi Bengs meddelade i går att hon sätter punkt för sin toppidrottskarriär.

– Jag började med modern femkamp år 2004 och har tillbringat över hälften av mitt liv med grenen.

Den Sibbobördiga 30-åringen försökte kvala in för såväl OS i London 2012 och som Rio de Janeiro 2016, men utan att lyckas.

Momenten i modern femkamp

  1. Fäktning: värja
  2. Ridning: banhoppning
  3. Simning: 200 meter frisim
  4. Kombinationstävling: 4 x 800 meter löpning som varvas med luftpistolskytte

I våras låg siktet på att knipa en plats i OS i Tokyo i sommar. Förra veckan stod det ändå klart att sommar-OS flyttas fram till nästa år på grund av coronaepidemin.

– Jag bestämde redan i höstas att det här skulle bli min sista säsong. Antingen skulle den ta slut efter OS i augusti – eller så efter vårens kvaltävlingar i maj.

– I och med att resten av vårens tävlingar inhiberats tog den bara slut lite tidigare, konstaterar Bengs som nu är tillbaka i Finland efter en träningsvinter i södra Spanien.

Att fortsätta toppsatsningen en säsong till kändes inte tillräckligt viktigt.

– Jo, Tokyo var en dröm, men OS betydelse för mig har sjunkit och jag vet inte riktigt vad jag hade kunnat få ut av idrotten som jag inte redan fått.

Helst hade Bengs ändå avslutat karriären med en lyckad tävling, en tävling som inte spolierats av andnöd. I sin sista världscuptävling, i Kairo i slutet av februari, fick hon ett astmaanfall och blev tvungen att avbryta.

Trots att karriären nu fick ett abrupt slut är Bengs tacksam över att ha fått göra en så lång toppidrottskarriär.

– Jag har fått uppleva stora framgångar, stora besvikelser, glädje, fina ställen, olika kulturer och haft att göra med många härliga människor.

"Det känns vemodigt"

Bengs är astmatiker och har under hela sin karriär dragits med lungproblem.

Hon har därför redan före coronavirusepidemins utbrott fått fajtas mot att undvika sjukdomar. I januari berättade Bengs i ett Sportlivavsnitt att hon har vant sig vid att använda andningsmask på flygplatser och i folksamlingar.

VM-guldet i Laser Run 2017 blev hennes största merit. På meritlistan finns även sex FM-guld. Nu väntar en ny vardag.

– Det känns vemodigt och till och med lite sorgligt, men samtidigt upplever jag att jag har fått ta del av allt som idrotten kan erbjuda. Nu känner jag mig inspirerad av allt nytt som jag nu får tid att ta mig an.

– I höst fortsätter jag mina datavetenskapsstudier vid Helsingfors universitet. Det ska bli spännande att uppleva hur det känns att för första gången vara heltidsstuderande.