Hoppa till huvudinnehåll

Vårdarnas och de kommunanställdas kollektivavtalsförhandlingar har strandat - fackförbunden vädjar till riksförlikningsmannen om hjälp

Tehys förtroendeperson Maria Laakso granskar ett blovprov.
Tehys förtroendeperson Maria Laakso hör till dem som blir utan kollektivavtal efter midnatt. Tehys förtroendeperson Maria Laakso granskar ett blovprov. Maria Laakso

Vårdarna och kommunalt anställda blir i natt utan gällande kollektivavtal i de exceptionella förhållanden som nu råder i vårt land.

Ett sista försök att förhandlingsvägen nå en lösning innan kollektivavtalet löper ut i natt lyckades inte.

Enligt förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL var förhandlingarna på slutrakan inne i en stenknut.

"Förhandlingarna om ett kollektivavtal för den kommunala sektorn har avslutats i en återvändsgränd", skriver JHL.

Fackförbunden Tehy och Super går ut med att en strejk är otänkbar då undantagstillstånd råder. Alla hjälpande händer behövs, skriver vårdarfacken i ett gemensamt pressmeddelande.

JHL, vårdarfacken och Kommunarbetsgivarnas intresseorganisation KT vädjar nu gemensamt till riksförlikningsmannen om hjälp för att få förhandla fram ett kollektivavtal i en situation då kommunernas ekonomi rasar.

Vanligtvis kopplas riksförlikningsmannen in först efter att ett fackförbund har gett strejkvarsel.

Men lagen för medling i arbetskonflikter gör det möjligt att koppla in en utomstående medlare tidigare på parternas begäran.

- Det lönar sig nu att använda alla möjligheter för att nå en lösning. Personalen inom social- och hälsovården är värda stabila anställningsvillkor under den här krisen då deras insats behövs mera än någonsin, säger Supers ordförande Silja Paavola.

Läs mera:

Vårdare och kommunalt anställda blir utan kollektivavtal vid midnatt: “Vi kommer inte att strejka nu”

Kollektivavtalet för vårdare, lärare och kommunalt anställda löper ut den sista mars, men många frågor är fortfarande olösta. Både JHL och Super intygar att det inte finns några planer på strejk i coronatider.