Hoppa till huvudinnehåll

Är det här sommarens bästa nyhet? Låt bli att klippa gräsmattan - samtidigt räddar du de lurviga pollinerarna

Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare.
Ifall bara tanken på en övervuxen gräsmatta ger dig angst kan det vara en tröst att veta att det räcker med att lämna bara en liten del av gräsmattan oklippt. Person i granna skyddskläder klipper gräset med åkgräsklippare. Bild: YLE/Rolf Granqvist gräsklippare,maskrosor

Det här är goda nyheter för dig som har en avslappnande sommar på önskelistan - låt helt enkelt bli att klippa gräsmattan! I samma veva räddar du pollinerarna som är i nöd. Här får du de bästa tipsen på hur pollinerarna kommer att älska din trädgård - utan att du lyfter ett finger!

Varje surrande kryp har sin egen viktiga uppgift i trädgården. Utan humlor, bin och blomflugor blir det inga äpplen i äppelträden, bärbuskarna blir utan bär och det finns inga blåbär att plocka i skogen.

Om du tar en paus och lägger dig ner på gräsmattan kan du se när pollinerarna arbetar.

Fastän gräsmattor är gröna fläckar av olika grässorter jobbar de flitiga insekterna oavbrutet kring klöver och maskrosor som gömmer sig i gräsmattan.

Grönska
Låt gräsmatta med inslag av maskrosor bli det nya gröna. Grönska Bild: Yle/Patrick Stenbacka sommarbild

Varje gång gräsklipparens blad snyggar till gården mister pollinerarna sin arbetsplats och ofta också livet. Kanske kunde man ge gräsklipparen lite ledigt den här sommaren?

Om familjen eller grannarna motsätter sig tanken om en oskött gräsmatta är en enda oklippt kvadratmeter bättre än ingen alls. Den kan kanske bli din trädgårds nya sommarsevärdhet!

Här är några tips på hur du utan besvär gör din gräsmatta pollinerarvänlig. Du har samtidigt chansen att bekanta dig bättre med dina små flitiga gårdsjobbare.

Klipp inte gräset

1. Freda gräset eller ens en kvadratmeter. Det blir en viktig restaurang, servicestation och viloplats för insekterna.

2. Håll ett öga på vad som händer på det fredade området - du kommer att bli överraskad! Insekterna bjuder in sina vänner.

3. Kolla vilka nya växter som ploppar upp i gräset. Ju flera blommor desto fler fjärilar.

4. Vid gräsroten trivs också många kryp som är bra för jordmånen. Med ett förstoringsglas eller en lupp kan du på nära håll bekanta dig med flera krypande och flygande trädgårdsmästare.

5. Under en torr sommar binder längre växtlighet fukt och erbjuder en skuggplats åt krypen.

Ett staket byggt av kvistar och ris som bo för insekterna och en rostig skottkärra.
Bygg en gärdsgård av döda kvistar. Det blir samtidigt fina bon åt pollinerarna. Ett staket byggt av kvistar och ris som bo för insekterna och en rostig skottkärra. Bild: Yle/Elin Skagersten-Ström Strömsö,trädgårdar,insekter,Staket,Skottkärra

En riktigt flitig latmask bygger en gärdsgård av döda träd eller kvistar runt det gräsklipparfria området. I staketet hittar krypen viktiga håligheter där de kan gömma sig och föröka sig.

Men det är inget måste att bygga ett staket. Det allra viktigaste är ändå att lata sig kreativt för en god sak.

Är inte det här fantastiskt? Nu får man skippa trädgårdsarbetet med gott samvete.

Yles kampanj Rädda pollineraren håller på 1.4-29.8.2020. Under kampanjens gång uppmanar vi alla att vara med och hjälpa våra olika pollinerare att överleva. Kom med också du! Här kan du notera din egen insats.

Kampanjbild för kampanjen Rädda pollineraren
Kampanjbild för kampanjen Rädda pollineraren Bild: Annukka Palmén-Väisänen Rädda pollineraren

Det här är en svensk version av Anna-Kaisa Brenners artikel. Översättningen är gjord av Lone Widestam.