Hoppa till huvudinnehåll

FN varnar för att pandemin kan förvärra oroligheter och leda till nya konflikter – värsta krisen sedan andra världskriget

Foto på FN:s generalsekreterare Antonio Guterres
Coronapandemin hotar att leda till oroligheter och konflikter varnar FN Foto på FN:s generalsekreterare Antonio Guterres Bild: AFP / Lehtikuva António Guterres,coronavirus

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnar för att coronapandemin är den svåraste globala krisen sedan andra världskriget.

Guterres sa att pandemin hotar människor i alla världens länder och kommer att orsaka en recession som saknar motsvarighet i närhistorien.

FN publicerade i natt en rapport om pandemins socioekonomiska följder. Organisationen varnar för att sjukdomen i kombination med de ekonomiska följderna hotar att leda till ökad instabilitet, svårare oroligheter och konflikter.

Guterres uppmanade världens länder att samarbeta för ett globalt svar på de utmaningar som pandemin skapar.

– Åtgärdernas magnitud måste motsvara krisens skala. De måste vara storskaliga, koordinerade och täckande. De nationella och internationella åtgärderna måste koordineras av världshälsoorganisationen WHO, sa Guterres.

Han underströk att det endast är möjligt om alla samarbetar och slutar ägna sig åt politiska spel.