Hoppa till huvudinnehåll

Håller tummarna och övar - Svenskfinlands sommarteatrar hittar nya sätt att repetera

Skådespelarna i Raseborgs sommarteater 2020 repeterar över videolänk. Bilden är uppdelad i sex små rutor, i de olika rutorna ler skådespelarna och vinkar mot kameran.
Skådespelarna i Raseborgs sommarteater 2020 repeterar Peter Pan över videolänk tillsammans med regissören Riddo Ridberg. Skådespelarna i Raseborgs sommarteater 2020 repeterar över videolänk. Bilden är uppdelad i sex små rutor, i de olika rutorna ler skådespelarna och vinkar mot kameran. Bild: Raseborgs sommarteater sommarteatrar,raseborgs sommarteater

Videolänkar, dansklipp och sångövningar. Sommarteatrar i Svenskfinland tar till innovativa lösningar för att repetera på distans under våren. Tills vidare håller de fast vid sina premiärdatum.

Raseborgs sommarteater ska enligt planerna spela Peter Pan i sommar. Planen är att premiären blir på utsatt tidpunkt den 25 juni. Samtidigt är man medveten om att situationen kan ändra snabbt.

Verksamhetsledare vid Västnyländska ungdomsringen (VNUR) Charlotta Eriksson berättar att man jobbar på som vanligt och hoppas att sommarens teatersäsong blir av som vanligt.

– Vi är inne i slutet av mars och vid det här laget borde våra repetitioner vara i full gång, säger Eriksson.

Ensemblen på Raseborgs sommarteater 2020.
Raseborgs sommarteater hann med en repetition i februari innan det inte längre gick att samlas på grund av coronarisken. Men produktionen rullar fortfarande på. Ensemblen på Raseborgs sommarteater 2020. Bild: Chris Senn Raseborg,Västnyland,raseborgs sommarteater

Dansvideor och ljudfiler skickas runt

Tillsammans med regissören Riddo Ridberg, koreografen Annatuuli Saine och kapellmästare Oscar Fagerudd har hon funderat över hur de kunde ta tillvara de här veckorna då gemensamma repetitioner inte är möjliga.

– Alla har varit väldigt ivriga med att komma igång. De vill få det att funka.

Annatuuli Saine har skickat länkar med dansvideor till deltagarna så att de kan öva hemma, och med de större rollerna har hon arrangerat enskilda repetitioner över videolänk.

– Det är ett bra initiativ. Många frågor om repetitionerna går vanligtvis via regiassistenten, men nu har skådisarna möjlighet till personlig kontakt direkt med den konstnärliga ledningen.

Fagerudd har också skickat ut ljudfiler så att skådespelarna kan öva på olika sångpartier.

– Vi tar förstås en dag i sänder. Om undantagstillståndet pågår längre än till den 13 april så får vi se hur det blir. Men vi håller tummarna och håller humöret uppe.

Publik sitter på läktare utomhus. Det är fullsatt och det ryms ungefär 1000 personer där. I bakgrunden syns hus och träd.
Raseborgs sommarteater är en stor publikmagnet i västra Nyland. West Side Story år 2018 hade nästan 14 000 åskådare. Frågan är om det är tryggt att ordna så stora publiktillställningar i sommar. Publik sitter på läktare utomhus. Det är fullsatt och det ryms ungefär 1000 personer där. I bakgrunden syns hus och träd. Bild: Anna Björkqvist / Yle publik,teater,sommarteatrar,Raseborg,Snappertuna,Raseborgs slott,åskådare

Repliker och sångtexter repeteras

På Lurens sommarteater i Lovisa ska musikalen Oliver! ha premiär den 26 juni.

Enligt producent Malena Lindroos är övningarna på paus till och med den 13 april, men skådespelarna övar på egen hand istället. Rollerna är besatta även om sommarteatern inte har gått ut med informationen ännu.

– Visst har vi delat ut lite hemuppgifter, så att säga. Deltagarna har fått övningar att öva på där hemma, vi har sjungit igenom alla sånger och gått igenom hela manuset. De övar repliker och sångtexter, säger Lindroos.

Men i längden går det inte att repetera för sig själv på det viset. Givetvis följer man också med vilka direktiv som regeringen kommer med.

– När vi får mera information måste vi se vad vi beslutar oss för att göra.

Kvinna i rosa halsduk i gamla stan i Borgå
– Vi har delat ut lite hemuppgifter, så att säga. Deltagarna har fått övningar att öva på där hemma, vi har sjungit igenom alla sånger och gått igenom hela manuset, säger producenten vid Lurens sommarteater Malena Lindroos. Kvinna i rosa halsduk i gamla stan i Borgå Bild: Yle/Helena von Alfthan producenter,Kuggom,Lurens sommarteater,lurens

"Vi går som på nålar"

Närpes teater ska spela Robin Hood i sommar. Premiären blir den 10 juli och enligt planerna ska repetitionerna köra igång den första juni.

– Än så länge finns det ju inga begränsningar för juni månad. Så än så länge kör vi på som vanligt inför sommaren och följer med vad det kommer för nya rekommendationer, berättar Simon Nysten, ordförande för Närpes Teater.

skådespelare i teatern "närpesboan" står bakom ett bord och diskuterar
Närpes teater spelade Närpesboan 2016-17, en dramakomedi i regi och bearbetning av Ulrika Bengts. skådespelare i teatern "närpesboan" står bakom ett bord och diskuterar Bild: Jonas Bergqvist Österbotten,Närpes,sommarteater

Mot slutet av april har Närpes teater planerat in sitt årsmöte med tillhörande verkstad. Då görs den första genomläsningen av manuset och skådespelare testas för de roller som ännu inte är besatta.

Men i dagsläget verkar det enligt Nysten osannolikt att verkstaden blir av, vilket gör rollsättningen svårare.

Om skådespelarna inte kan testas innan de officiella repetitionerna inleds kan videoinspelningar för skådespelarna bli ett alternativ, säger Nysten.

– Vi går som på nålar och väntar på rekommendationer inför sommaren. Vi är väldigt taggade inför Robin Hood. Vi har många nya deltagare med i år, både vuxna och barn och det skulle vara synd om vi inte kan spela, säger han.

I år skulle över 50 personer stå på scenen på Närpes teater, vilket enligt Nysten är väldigt många.

– Sommarteatern är nog en stor tradition i Närpes och det skulle vara synd om vi inte kan sätta upp någon föreställning i år. Vi har ett klart produktionsteam med regissör och scenograf. Det är många som blir utan att göra, om vi säger så, säger Simon Nysten.

Läs också