Hoppa till huvudinnehåll

Lista på 21 åtgärder för att sätta stopp på hjärnskakningsepidemin presenterades redan i fjol – men IIHF var inte intresserat: ”Anser inte att det angår förbundet”

Patrik Puistola förs ut på bår.
Patrik Puistola förs ut på bår efter en huvudtackling. Patrik Puistola förs ut på bår. Bild: Hannu Luostarinen / All Over Press Patrik Puistola

För ett år sedan skrev Szymon Szemberg ett ramverk vars mening var att motarbeta hjärnskakningar inom ishockeyn på bred front. Men han fick inte gehör hos IIHF. Förbundet måste vara med för att det här ska bli till något, säger han till Yle Sporten.

– Jag tror att vi har det bästa ramverket gällande hur man ska kunna förbygga hjärnskador. Men vi behöver en partner för att göra det här till en världsomspännande grej, säger Szymon Szemberg.

Szemberg är vd för EHC – alliansen för europeiska ishockeyklubbar. Han, liksom många andra, har följt med hjärnskakningsproblemen inom grenen länge. I fjol ansåg Szemberg att det var dags att presentera en lösning.

Han har jobbat för IIHF i 13 år och anser att det är genom det internationella ishockeyförbundet alla lösningar måste gå.

– IIHF är den enda aktören som har resurserna som krävs, förklarar han i en intervju för Yle Sporten.

Szemberg satte sig ner och jobbade fram ett ramverk på 21 åtgärder som, enligt honom, kunde sätta stopp för hjärnskakningsepidemin inom ishockeyn.

EHC:s lista på 21 åtgärder

Mål: Att utveckla och införa ett enhetligt internationellt protokoll för att förebygga och behandla hjärnskakningar samt för bestraffning av tacklingar mot huvudet.

Vision: Att inga spelare ska behöva avsluta sin karriär på grund av av en hockeyrelaterad hjärnskakning.

1. Pre-game

Forskning / research – ständigt ligga i framkant med nya rön
Utbildning – lära unga spelare respekt, risker med huvudsmällar
Förebyggande – all verksamhet som är preventiv
Tester – alla spelare vid viss ålder ska genomgå
Insikt / medvetenhet – smällar mot huvudet kan påverka liv
Attityd – tacklingar ska separera motspelaren från pucken
Kultur – det är inte acceptabelt att ”märka” en motspelare
Utrustning – produkter måste vara förenliga med senaste rön
Rinken – internationell standard för sarg, glas

2. In-game

Respekt – för motspelarens hälsa och som familjeförsörjare
Disciplin – bemästra sin aggression, självbehärskning
Regler – ständigt uppdaterade för att bemöta nya trender, exempel: ge videodomaren rätt att granska misstänkta huvudtacklingar
Domare – ständigt vidareutbildade för att möta kraven, samtliga domare i alla ligor ska hålla samma nivå
Bestraffning – konsekvent, inom serien och mellan serierna
Medicinsk behandling – av kvalificerad expert, lämna isen, riktlinjer för användning av "mörka rum", regler om hjärnskakningsutbildad personal i varje lag

3. Post-game

Straffpåföljd – konsekvent, avskräckande, exempelvis tio matchers avstängning per automatik för huvudtackling, alla avstängningar ska vara i kraft i samtliga turneringar/ligor också efter transfer
Diagnos – snabb, senaste rön, av en kvalificerad expert
Medicinsk behandling – senaste rön, av en kvalificerad expert
Behandling av PCS (post-concussion syndrome) – senaste rön, av en kvalificerad expert
Uppföljning (mental) – ansvarstagande för individen
Utvärdering och forskning

Källa: EHC

Enligt Szemberg borde IIHF införa enhetliga regler gällande just huvudtacklingar som alla nationella förbund, ligor och klubbar skulle tvingas följa.

Han presenterade idén för IIHF:s medicinska kommitté i fjol.

– Stämningen var väldigt trevlig, men förslaget verkade inte få den effekt vi hoppades på, säger Szemberg och fortsätter:

– Efteråt kom kommitténs ordförande Henrik Bach Nielsen fram till mig och frågade hur jag tänkt gå vidare. Jag bad honom då föra ärendet till IIHF:s styrelse – för det är där alla beslut fattas. Men mig veterligen gjorde han det aldrig.

"IIHF måste gå i bräschen"

Så är uppenbart fallet. Yle Sporten har inte lyckats nå Henrik Bach Nielsen för en kommentar, men IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola bekräftar att åtminstone han aldrig hört om Szembergs lista.

– Nej, vi har nog aldrig diskuterat det här. Jag hade inte hört om det här tidigare, säger Kummola till Yle Sporten.

Det är synd, tycker Szemberg.

– Om det här ska bli något så måste IIHF gå i bräschen för det. De har resurserna att se till att de här åtgärderna fylls med substans, säger han.

Szymon Szemberg.
Szymon Szemberg. Szymon Szemberg. Bild: Privat porträtt,Szymon Szemberg

– Men jag ska inte kalla det här för ett ointresse – det är det inte. IIHF nappade inte på det här eftersom förbundet anser att det här inte angår det direkt utan att det är ett problem för de nationella ligorna, fortsätter Szemberg.

Det skriver också Kummola under.

– Vår tröskel är aldrig hög att ta itu med något, men samtidigt kan vi inte gå över våra egna befogenheter. Till exempel gällande just disciplinära frågor. Vår räckvidd räcker inte till, säger Kummola.

Kalervo Kummola.
Kalervo Kummola. Kalervo Kummola. Bild: Yle / Tomi Hänninen Kalervo Kummola

Den tidigare förbundschefen understryker också att IIHF tar huvudtacklingar på fullaste allvar.

– Men frågar man mig så är det inte alls så svartvitt som många får det att låta som. Inte alls. Jag kunde hålla en föreläsning om det här hur länge som helst – om ansvaret ligger på den som tacklas eller tacklar till exempel – men jag kanske inte ska göra det nu, säger Kummola.

CHL-tacklingen som borde ha tacklats annorlunda

En av åtgärderna som eventuellt kunde ha långtgående följder, men som alltså är ytterst svår att implementera, är gemensamma längder på avstängningar. Och att avstängningarna följer med en spelare från en liga till en annan.

Det var en incident som ägde rum den 7 november 2017 som fick nackhåret att resa sig hos Szemberg. Brynäs kanadensiske forward Daniel Paille åkte då på en brutal huvudtackling i CHL-matchen mot Mannheim.

Thomas Larkin åtalades till och med för tacklingen – men han stängdes aldrig av i Tyskland. Endast av CHL.

– Så i praktiken fick han noll matcher för något som kan beskrivas som ett kriminellt överfall, säger Szemberg.

– Även om man i Sverige har jobbat fram ett bra projekt så hjälper det inte ifall man inte kan skydda spelare på svensk is då CHL inte har samma syn på det hela, fortsätter han.

Pekka Jormakka ligger på isen efter en tackling som ledde till lindrig hjärnskakning, ishockey-VM 2014.
Pekka Jormakka ligger på isen efter en huvudtackling. Pekka Jormakka ligger på isen efter en tackling som ledde till lindrig hjärnskakning, ishockey-VM 2014. Bild: EPA / All Over Press harri hakkarainen

Också Kummola medger att just den här incidenten kunde ha slutat annorlunda.

– Vi kunde till och med ha kunnat ingripa. Det borde vi kanske ha gjort, medger han.

– Men det är svårt att ta ställning till något annat han föreslagit utan att ha diskuterat det med resten av styrelsen, påpekar Kummola och understryker att den rådande coronapandemin är något också IIHF främst måste lägga fokus på just nu.

Inte bara i Finland

Klubballiansen EHC fick sin början under 2015 och har sedan dess fungerat som intressebevakande organisation för just klubbarna. Samtliga finska ligaklubbar hör också till EHC.

I Finland har man också redan tagit i bruk en av Szembergs mer radikala förslag – en konsekvent straffpåföljd. Till följd av flera hjärnskakningar på hösten 2019 valde ishockeyligan att införa ett minimistraff på fem matchers avstängningar för samtliga huvudtacklingar.

Men det innebär inte att Finland skulle vara det enda landet där det förekommer huvudtacklingar för tillfället.

– Nej, inte alls. Det är ett globalt problem. Men jag har lagt märke till att det brukar gå i vågor, säger Szemberg och förklarar:

– I fjol var det verkligen en epidemi i Sverige. Flera medier uppmärksammade det stort. Och man tog till vissa åtgärder och läget har blivit lite bättre nu. Den här säsongen var det Finlands tur och nästa säsong kan det vara ett enormt problem i Schweiz.

Otto Kivenmäki leds bort från isen.
Tacklingen på Ässäts Otto Kivenmäki har varit en av de mest omdiskuterade i år. Otto Kivenmäki leds bort från isen. Bild: Elmeri Elo / All Over Press Ässät,Otto Kivenmäki

Därför – understryker Szemberg igen – borde IIHF ta tag i frågan.

– De har många förnäma läkare från många olika länder som sitter med i deras medicinska kommitté. Men hur hjälper det Finland om USA:s hockeyförbund stoltserar med hur bra de är på att handskas med hjärnskakningar? Hur hjälper det Slovenien?

– Men IIHF fokuserar bara på sina turneringar, som herr-VM, där det är spelare av världsklass som spelar. De vet hur man ska ge en tackling, hur man ska ta emot en tackling och stjärnor vill inte skada varandra. Deras löner beror inte heller på framgången på landslagsnivå, säger Szemberg.