Hoppa till huvudinnehåll

Många obesvarade frågor på Åland när regeringen skärper trafiken över gränserna

Viking Lines passagerarfärja Amorella glider förbi Folkparkens badstrand i Åbo en tidig morgon då morgonsolen lyser upp allt i gult och orange.
Viking Lines passagerarfärja Amorella. Viking Lines passagerarfärja Amorella glider förbi Folkparkens badstrand i Åbo en tidig morgon då morgonsolen lyser upp allt i gult och orange. Bild: Linus Hoffman / Yle Ruissalo People's Park,Beckholmen (Åbo),Viking Line,M/S Amorella,Åbo,Passagerarfartyg,passagerarfärja,folkparken i runsala

Lantrådet Veronica Thörnroos kunde under landskapsregeringens presskonferens på tisdagseftermiddagen inte svara på hur persontransporterna västerut kommer att fungera.

Statsminister Sanna Marin sa under måndagen att tanken är att man snabbt ska börja bereda åtgärder som begränsar trafiken i norr och väst. Det här för att förhindra ytterligare spridning av coronaviruset.

I fall åtgärderna träder i kraft skulle det påverka persontrafiken. Godstrafiken skulle fortsätta som normalt.

För ålänningar som pendlar till Finland eller Sverige skulle ett beslut om begränsningar i arbetspendlingen vara problematisk.

Veronica Thörnroos berättade att landskapsregeringen sent på måndagskvällen fått ett besked från Traficom om att man överväger att dra in alla persontransporter mellan Finland och Sverige.

Veronica Thörnroos.
Lantrådet Veronica Thörnroos. Veronica Thörnroos. Bild: Tiina Tahvanainen, Ålands landskapsregering Veronica Thörnroos

- Det här har väckt väldigt många frågor. Många är oroliga - kan vi träffas vid påsken? Hur länge kommer gränsen vara öppen? Får sjukvårdspersonal komma hit? Hur blir det med piloterna? Hur blir det med alla andra viktiga personer som behövs för att det åländska samhället ska fungera? sa lantrådet.

Landskapsregeringen har varit i kontakt med justitieminister och tillika Ålandsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) och Thörnroos ska under onsdagen ha en telefonkonferens med statsminister Sanna Marin.

- Vi använder alla till buds stående medel både här på Åland och i Helsingfors för att säkerställa att även persontransporter ska vara möjliga västerut. Huruvida vi kommer att lyckas kan jag inte svara på här och nu, sa Thörnroos.

Text: Felicia Bredenberg, Ålands Radio

Läs också