Hoppa till huvudinnehåll

Mildare marsväder än vanligt i år – vid sydkusten var månaden exceptionellt mild

Två personer sitter på stolar med ett litet bord med mat emellan sig. Personerna blickar mot Kajsaniemi i Helsingfors.
I slutet av mars var det så soligt att en de här två Helsingforsborna valde att avnjuta en måltid utomhus vid Långbrokajen i Helsingfors. Arkivbild från 22 mars. Två personer sitter på stolar med ett litet bord med mat emellan sig. Personerna blickar mot Kajsaniemi i Helsingfors. Bild: Lehtikuva Helsingfors

Meteorologiska institutet uppger att mars månad var mildare än vanligt i synnerhet i de södra delarna av landet – precis som hela början av året. Vid sydkusten var det till och med exceptionellt varmt, medan det regnade mer än vanligt i sydvästra Finland.

Statistik från Meteorologiska institutet visar att medeltemperaturen i mars varierade mellan cirka +3 grader vid sydkusten och i sydvästra Finland till kring -6 grader i norra Lappland.

Jämfört med institutets jämförelseperiod (åren 1981–2010) var medeltemperaturen i södra Finland kring fyra grader mildare än vanligt, medan temperaturen i år varit kring tre grader mildare än vanligt i mellersta Finland.

I norr var mars kring två grader mildare än vanligt.

Exceptionellt milt i södra och mellersta Finland

I landets södra och mellersta delar var medeltemperaturen ovanligt hög och vid sydkusten exceptionellt hög jämfört med statistiken som går tillbaka till 1980-talet.

Högsta temperaturen i mars mättes i Hirvihaara i Mäntsälä den 26 mars, då temperaturen var 12,6 grader. Kallast var det i Vuotso och Lokka den 1 mars då temperaturmätaren visade -31,8 grader.

Rikligt med regn i sydvästra Finland

I mars regnade det lika mycket eller mer än vanligt på många orter.

I sydvästra Finland och i norra Lappland regnade det ovanligt mycket.

Ett snötäcke vilade över stora delar av landet i början av mars, men i södra och västra Finland smalt snön bort ganska snabbt.

I stora delar av landet avslutades månaden utan någon snö alls, men i Lappland fanns ändå mycket snö.