Hoppa till huvudinnehåll

Polisen varnar för coronabedragare - framför allt i Nyland har äldre utsatts

Personer som ringer på dörrklockan.
Personer som ringer på dörrklockan. Bild: Yle/ Antti Eintola Dörrklocka,dörrar,dörrknackare

I Nyland har det kommit till polisens kännedom att bedragare utnyttjat människors rädsla för coronaviruset. Det är främst äldre personer som utsatts för bedrägerier. Polisen uppmanar nu alla att vara på sin vakt.

I de brott som kommit fram har man bland annat uppgett att man gör ”coronagranskningar”, erbjuder matservice eller uppger sig vara hälsomyndigheter.

I Nyland har polisen vetskap om åtminstone tre fall där man tagit sig in i offrens hem för att installera "coronafilter". I samband med de påhittade installationerna har man stulit kontanter, guldklockor samt guldsmycken.

- Vi uppmanar nu alla att vara vaksamma och förhålla sig med sunt förnuft ifall det dyker upp någon bakom dörren som erbjuder hjälp eller expertis i samband med coronaärenden, säger kriminalkommissarie Simo Kauppinen i ett pressmeddelande.

Polisen betonar att de inte erbjuder några som helst tjänster som har med coronagranskningar att göra och att det inte utförs några sådana granskningar från dörr till dörr.

Polisen påminner om att det nu är viktigt att ringa sina äldre anhöriga och diskutera de här sakerna med dem samt varna för eventuella coronabedragare.

Bedrägerier sker också på nätet

Polisen ber att man också fäster särskild uppmärksamhet vid bedrägerier som sker på nätet. Den senaste tiden har det till exempel funnits olika produkter till salu som i verkligheten inte finns. Dessutom har det begåtts bedrägerier i samband med leveranser.

Kriminalöverkommissarie Kari Siivo från polisinrättningen i Västra Nyland påminner därför om att det lönar sig att kolla upp produktens kvalitet och ursprung på förhand.

- Dessutom försöker man sprida olika skadeprogram via internetsidor som startats i och med coronasituationen. Nu är det väldigt viktigt att man försäkrar sig om att informationen kommer från en myndighet eller en erkänd medias sidor. Man skall inte bli vilseledd och klicka in sig på fel sidor, varnar Mikko Rauhamaa som är chef för Centralen mot cyberbrottslighet vid Centralkriminalpolisen.

Polisen har också vetskap om händelser där man uppgett sig för att vara hälsomyndigheter. Det cirkulerar också suspekt e-post med olika länkar som bifogats.

En bra minnesregel är enligt polisen att det som låter för bra för att vara sant, också i allmänhet är det.

Ifall man blir utsatt för försök till bedrägeri så ska man alltid anmäla det till polisen, trots att gärningen kanske känns obetydlig.