Hoppa till huvudinnehåll

Rekordmånga sökte om studieplats vid Åbo Akademi

Åbo Akademis logo på en glasdörr
Antalet sökande ökade för tredje året i rad. Åbo Akademis logo på en glasdörr Bild: Yle/Andy Ödman åa

Högskolornas gemensamma ansökan till kandidat- och magisterutbildningarna avslutades den 1 april. För Åbo Akademis del ökade antalet sökande för tredje året i rad.

– Vi talar alltså om våra bästa siffror någonsin i den gemensamma ansökan. Vi har ökat totala mängden sökande och totala mängden förstapreferenssökande, säger Gurli-Maria Gardberg, områdeschef för utbildningsservice vid Åbo Akademi.

Störst antal ansökningar riktas till ekonomutbildningen med 903 sökande medan söktrycket är störst till ämnet psykologi med 405 sökande till 20 platser.

Andra utbildningar med många sökande är rättsnotarieutbildningen, utbildningen i samhällsvetenskaper, biovetenskaperna och farmaci.

– Årets antagning är första gången som vi på bred front förverkligar betygsantagning och det är mycket som är nytt för oss. Det har varit en lång process där vi helt och hållet reformerat sättet vi beaktar betyg. I skenet av detta är det jätteroligt att se en så här stor ökning av sökande, säger Gardberg.

Nationellt ökade antalet ansökningar till högskolorna med 6 procent. Siffrorna är preliminära och kan ännu delvis förändras.