Hoppa till huvudinnehåll

Serbiska yrkeskriminella ledde cannabisodling på Kimitoön i tre år

marijuana blad och blommor
Yrkeskriminell organisation i Serbien odlade cannabis på Kimitoön. marijuana blad och blommor cannabis,marijuana

Centralkriminalpolisen är färdig med sin förundersökning gällande en brottshärva där odling av cannabis på den finländska landsbygden har styrts från Serbien åren 2016–2019.

I augusti 2019 kontaktades Centralkriminalpolisen i Finland av den serbiska polisen angående misstankar om att serbiska medborgare leder organiserad brottslighet i Finland. Det handlade om odling av cannabis i stor skala.

I förundersökningen kom det fram att den serbiska brottsorganisationen hyrde tre egnahemshus i Suomussalmi, Haapavesi och på Kimitoön där odlingen ägde rum.

Odlandet av cannabis pågick från sommaren 2016 till oktober 2019 då polisen konfiskerade odlingarna. I undersökningen ingår sammanlagt 14 skördar, vilket motsvarar cirka hundra kilogram färdig cannabis.

Serbisk yrkesbrottslighet ett nytt fenomen i Finland

Det här är första gången som den finska och serbiska polisen tillsammans med åklagarmyndigheterna formade en gemensam undersökningsgrupp, berättar undersökningsledare och kriminalkommissarie Jari Räty från Centralkriminalpolisen.

- Det är ett helt nytt fenomen för oss att serbiska yrkeskriminella utnyttjar den finska landsbygdens lugn för brottslighet.

Enligt Räty var avsikten med en gemensam internationell undersökningsgrupp att kunna ingripa i brottsverksamheten i båda länderna, vilket lyckades.

Sammanlagt 20 personer är misstänkta för brott. En del står misstänkta för grovt narkotikabrott eller medhjälp till grovt narkotikabrott.

Åklagaren har väckt åtal och ärendet behandlas i Uleåborgs tingsrätt.