Hoppa till huvudinnehåll

Skärgårdsbor i coronatider — “Att bo isolerade ute på en ö är inget nytt för oss”

Baba Salakari på sitt berg
Baba Salakari inleder varje morgon med ett dopp i havet. Det är viktigt att hålla rutiner tror hon. Baba Salakari på sitt berg Bild: Kia Svaetichin Pörtö,baba salakari

Pörtö-ögrupp ligger i Borgås yttre skärgård. Ögruppen har varit bebodd sedan 1700-talet. I dag utgörs den fasta bosättningen av ungefär 20 personer. De flesta som bor här året om är över 60 år och många är pensionärer.

Lyssna på intervjun med skärgårdsborna här.

En promenad till norra sidan av ön, där den hårda sydvästliga vinden blåser rakt på, för oss till ett stockhus med utsikt mot fastlandet. Där bor Baba Salakari.

Hennes släkt kom till Pörtö redan på 1700-talet, och under hela sitt liv har Baba Salakari bott på ön så mycket som möjligt.

Hon säger att hennes vardag inte har förändrats nämnvärt trots pandemin och uppmaningar om att isolera sig.

– Jag är van att vara ensam när jag är här. Jag har tillgång till radio och TV, böcker, handarbete och pussel. Men också naturens egen teater finns rakt utanför fönstret. Fåglarna och ekorrarna på ena sidan och havet som ibland ställer till med stormuppvisning, och ibland är det spegellugnt och otroligt vackert.

Vinterbad och promenader hör till rutinerna

Baba Salakari är noga med att ha rutiner i vardagen. Hon tror att det kan hjälpa henne. Varje morgon ser därför likadan ut.

– Så fort jag vaknat slänger jag täcket åt sidan och går ner till havet för ett morgondopp. I väder som väder. Efter det tar jag en promenad efter posten. Mina promenader är livsviktiga. Jag brukar också gå en kvällspromenad. Är jag inomhus finns det också mycket att göra och jag stickar rätt mycket.

Baba Salakari utanför sitt hus
Baba Salakari har nog med saker att göra både inomhus och utomhus för att få tiden att gå. Baba Salakari utanför sitt hus Bild: Kia Svaetichin Pörtö

Baba visar hur hon stickat så mycket den senaste tiden att hon fått hål på fingret.

– Allt tar lång tid här ute i skärgården. Man ska bära in ved och se till att det finns vatten. Sedan måste man elda i spisen för att hålla huset varmt och värma vatten för att kunna tvätta sig. Jag har inte rinnande vatten inomhus, säger Baba.

Fåglarna och ekorrarna på ena sidan och havet som ibland ställer till med stormuppvisning och ibland är det spegellugnt och otroligt vackert― Baba Salakari

Pussel är det bästa tidsfördrivet

Baba Salakaris man ser till att hon får sin matleverans då hon behöver. Han är kvar på fastlandet eftersom han har ett jobb som han inte kan sköta på distans.

– Men den leverans jag väntar mest på nu är mina pussel. Jag är helt besatt av att lägga pussel och min personliga favorit är Jan van Haasterens olika humorpussel. Jag har ett bildminne så jag kan aldrig lägga samma pussel två gånger, därför beställer jag nya då jag behöver.

Ö-syndrom?

Baba Salakari säger att det finns en sak som har börjat bekymra hennes familj angående hennes isolering ute i yttre skärgården.

– De tycker att jag har fått en släng av ö-syndrom, skrattar Baba. Du vet när små saker blir otroligt stora problem för en här ute på ön.

Pörtö

  • Ögruppen hör till Onas by, där ingår Pörtö, Bodö och Onasarkipelag.
  • Söderskärsarkipelagen hör också till Pörtö ögrupp.
  • Ön är belägen cirka 30 km sydväst om Borgå.
  • Huvudön Pörtös areal är cirka 150 hektar.
  • Här har funnits bosättning sedan 1700-talet.
  • Fastbosättning är i dag cirka 20 personer.
  • Pörtö har haft både tull och sjöbevakningsstation och på Pörtö fanns sedan länge en av Finska vikens militärdepåer.
  • Militären har avstått från sina områden på ön och sedan 2006 tillhör mera än en tredjedel av ön Föreningen Nylands friluftsområden rf och Forststyrelsen som har skydds- och friluftsområde där.
  • Fritidsbosättare (många med rötter på ön) finns det cirka 300 personer.

Källa: Föreningen Nylands friluftsområden rf


karta över Pörtö och Bodö
karta över Pörtö och Bodö Bild: Henri Salonen Pörtö

Vi styr båten mot Bodö

Solen lyser starkt från en klarblå himmel, men det är iskallt trots det. Den bitande sydvästen piskar på med närmare 16 meter per sekund i vindbyarna. För att komma till grannön Bodö måste vi ta båt. Vi missar nästan då vi lägger till vid Ansi Lindblads brygga på södra sidan av Bodö.

De senaste 20 åren har Ansi Lindblad mer eller mindre bott på Bodö året om.

Ansi Lindblad vid sin strand
Ansi Linblad har städat stränderna de senaste dagarna. Ansi Lindblad vid sin strand Bild: Stefan Svaetichin Pörtö,Ansi Lindblad

– Jag fixar på mina fågelholkar, ropar hon för att överrösta både aktersnurrans motor men också vinden. Hålen i fågelholkarna är på tok för stora, så de stora fåglarna flyger dit och tar över boet, fortsätter Lindblad. Det vill jag inte. Jag ska försöka göra hålen mindre så att bara de små fåglarna ryms in.

Ansi Lindblad demonstrerar stolt hur hon tänker göra. Hon har gjort rent alla sina fågelholkar och ska sätta in ett extra innanmäte av järn som ska förminska ingången och på så vis porta de stora fåglarna.

Scoutläger ledde till ön

Ansi Lindblads mamma var ledare på ett scoutläger på 1930-talet på Granskär, en av grannöarna till Pörtö. Hon blev stormförtjust i ögruppen och kunde så småningom köpa ett eget ställe på Bodö.

Ansi är tandsköterska till utbildningen och har bott så mycket som möjligt på ön. Delvis har hon pendlat och på senare tid bott året om här då hon gick i pension.

Jag har städat stränderna, krattat, huggit ved, gått på långa promenader i skogen och jag har lyssnat på fåglarna― Ansi Lindblad

– Jag har jobbat i Söderkulla i Sibbo och pendlat ganska mycket från Pörtö till jobbet. Det är inte så lång väg då förbindelsebåten stannar i Kalkstrand, som ligger några kilometer från Söderkulla.

Privilegium att vara skärgårdsbo

I coronatider tycker Lindblad att det är ett privilegium att få bo ute i skärgården. Hon känner sig inte för isolerad.

– Här finns massor att göra så tiden blir inte lång. Tvärtom. Jag har städat stränderna, krattat, huggit ved, gått på långa promenader i skogen och jag har lyssnat på fåglarna, säger Ansi Lindblad.

Ansi Lindblad vid sitt hus
Ansi Lindblad utanför sitt gula hus som hennes mamma köpte på 1950-talet. Ansi Lindblad vid sitt hus Bild: Stefan Svaetichin Pörtö,Ansi Lindblad

På kvällarna blir inte tiden heller lång för Lindblad tycker om både läsning och handarbete.

– Jag stickar och virkar. Och så läser jag. Just nu läser jag Per Anders Fogelströms bok om Stockholm på 1800-talet.

Matleverans med förbindelsebåten

Men mat behöver Ansi Lindblad från fastlandet. Hon hade köpt en ordentlig ranson innan hon kom till ön för en och en halv vecka sedan. Nu börjar lagren så småningom att tryta, men då kontaktar hon sina vänner i Sibbo som köper mat åt henne och för matkassarna ner till förbindelsebåten då den är i Kalkstrand och den vägen får hon matuppköpen ut till Bodö.

– Jag brukar sätta ett meddelande åt besättningen så att de vet att det är mina matkassar som kommer. Sedan är jag på plats på Bodöbryggan då de anländer. Jag får posten samtidigt, säger Lindblad.

Helt isolerad och instängd på ön är Ansi Lindblad inte. Vill hon till fastlandet tar hon förbindelsebåten, som går ungefär två gånger per dag, och för säkerhets skull har hon med en väska med extravarma kläder.

– Fodrade utebyxor och tjock rock för jag räknar med att sitta ute på däck för säkerhets skull, säger Ansi Lindlbad.

Hus vid en strand
Ansi Lindblad har delvis pendlat och på senare tid bott året om på Bodö sedan hon gick i pension för några år sedan. Hus vid en strand Bild: Stefan Svaetichin Pörtö

Eklunds har bott på Pörtö i flera generationer

Vi tar båten och kör tillbaka till Pörtö. På södra sidan av ön ligger Solbacken — här har Curt-Olof och hans fru Anneka Eklund bott sedan 1975.

Vi är vana att få matleverans bara en gång i veckan så där är inte heller någon större förändring― Anneka Eklund

Curt-Olof är Pörtöbo sedan många generationer. Curt-Olofs farfar föddes på ön. Familjen Eklund har bott från och till på ön, men då Curt- Olof och Anneka blev pensionärer för 11 år sedan flyttade de tillbaka och de har bott året om på ön sedan dess.

Anneka och Curt-Olof Eklund på sin terass
De senaste 11 åren har Curt-Olof Eklund och Anneka Eklund bott året om på Pörtö. Anneka och Curt-Olof Eklund på sin terass Bild: Kia Svaetichin Pörtö,Curt-Olof Eklund

Att bo isolerade ute på en ö är därför inget nytt för dem.

– Det är egentligen riktigt som vanligt, säger Anneka Eklund. Vi är mest här på vår egen backe och gör allehanda sysslor på gården. Vi är vana att få matleverans bara en gång i veckan så där är inte heller någon större förändring. Nu under coronatiden har vår dotter kommit med mat åt oss till förbindelsebåten i Kalkstrand och den vägen har vi fått den hit.

Chattgrupp för öbor i karantän

Anneka Eklund har startat en chattgrupp för dem som bor i karantän på ön. Där diskuterar de med varandra om allt mellan himmel och jord men de kommer också överens om matleveranser och sophantering.

Det har varit öppet vatten hela vintern så isarna har inte alls lagt sig i år. Curt-Olof är ivrig på att få ut sin egen båt.

– Den senaste tiden har jag jobbat med att få båten i sjösättningsskick, jag räknar med att få ut den om ett par dagar. Sedan får vi lite mer frihet och kan bli mer rörliga då vi kan ta oss med egen båt till fastlandet eller bara ut på sjön en sväng.

Solbacken på Pörtö
Sedan år 1975 har familjen Eklund bott från och till på Solbacken som ligger på Pörtös södra sida. Solbacken på Pörtö Bild: Kia Svaetichin Pörtö

Bonga flyttfåglar

Vi har precis övergått till sommartid och Curt-Olof Eklund tipsar om att våren är på väg och det med fart.

– Dagarna blir längre och flyttfåglarna återvänder och man kan nästan en gång per dag kolla upp vad det är för nya fåglar som flyger till Finland, säger Curt-Olof. Det finns nog mycket positivt i vardagen också.