Hoppa till huvudinnehåll

THL: Begränsningarna har haft effekt, regeringen planerar att fördubbla antalet coronatester - vi liverapporterade

Statsrådet förstärker sin covid-19-arbetsgrupp och bland annat ett nytt operativt center ska grundas, uppgav statsminister Sanna Marin (SDP) under regeringens presskonferens. På konferensen behandlades bland annat testkapaciteten och tillgången till skyddsutrustning.

Enligt Marin har informationsgången inte hela tiden löpt smidigt under coronakrisen och koordineringen ska därför förstärkas.

– Allt har inte gått perfekt i hanteringen av coronakrisen, vi misslyckades till exempel i arbetet kring Helsingfors-Vanda flygfält. Det blev för många myndigheter som skulle samarbeta vilket gjorde att informationen inte löpte smidigt, sa Marin.

Hon konstaterade ändå att coronasituationen inte kommer att pågå för evigt.

– Det kommer bli en stor utmaning för hela samhället att ta sig ur situationen sedan när det blir aktuellt. Vi har skapat en grupp som jobbar fram strategier för hur vi ekonomiskt och socialt kommer att klara livet efter coronasituationen, sa Marin.

Skyddsutrustningslagren fylls på

Social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF) sa att sjukvårdspersonal oroat sig för att skyddsutrustningen inte räcker till.

– Vi har tillräckligt med skyddsutrustning och mediciner nationellt sett, på vissa orter kan det råda brist. Vi införskaffar hela tiden mer skyddsutrustning, lagren fylls på kontinuerligt, säger Pekonen.

Enligt Pekonen har flera miljoner euro använts för att införskaffa mer skyddsutrustning. Bland annat engångsmasker som används inom kirurgin införskaffas samt skyddskläder och skyddsutrustning som till exempel andningsskydd och visir.

Begränsningarna har gett resultat

Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd THL uppger att begränsningarna regeringen infört har gett en effekt.

– Spridningen av coronaviruset har saktat ner på grund av åtgärderna.

Enligt Salminen har det registrerats 1 446 coronavirusfall i FInland och 17 personer har dött. Salminen uppskattar att epidemin inte kommer vara över på flera månader.

På plats på presskonferensen var statsminister Sanna Marin (SDP), statsrådets säkerhetsdirektör Ahti Kurvinen, statssekreterare Mikko Koskinen, social- och hälsovårdsminister Aino-Kaisa Pekonen (VF), familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) och Mika Salminen, direktör vid Institutet för hälsa och välfärd THL.

Streamen i artikeln simultantolkades till svenska. Här hittar du konferensen på finska, utan tolkning.

Vi rapporterade också live i den här artikeln. Skrolla ner till slutet av artikeln för att läsa rapporteringen i kronologisk ordning.

Rapport från presskonferensen:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes