Hoppa till huvudinnehåll

Vasa sjukvårdsdistrikt tog i bruk egen testutrustning – ett nytt fall av coronasmitta konstaterades på torsdagen

vaasan keskussairaala ulkokuvaa
Arkivbild. vaasan keskussairaala ulkokuvaa Bild: Jarkko Heikkinen / Yle Vasa centralsjukhus

Under torsdagen har ett nytt fall av coronasmitta bekräftats vid Vasa centralsjukhus.

Antalet bekräftade fall är nu uppe i 27 stycken.

Chefsöverläkare Christian Kantola bekräftar för Yle Österbotten att man under onsdagen tagit i bruk den egna testutrustningen för första gången. Tidigare har testerna skickats till Tammerfors universitetssjukhus med taxi och det har tagit dagar för patienterna att få veta om de bär på smittan eller inte.

Att man nu kan analysera proverna i Vasa betyder att patienterna får ett svar inom ett par timmar.

Att vi får testresultatet snabbare är viktigt för patienten men också för att vi ska kunna förhindra att smittan sprids.― Christian Kantola, chefsöverläkare Vasa centralsjukhus

- Det är mycket positivt. Kapaciteten ökar inte men att vi får resultatet snabbare är viktigt för patienten men också för att vi ska kunna förhindra att smittan sprids.

Få nya fall kan bero på att åtgärderna har effekt – samtidigt borde fler testas

Ett nytt coronafall på onsdagen var det första på tre dygn inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Inte heller på Mellersta Österbottens vårdsamkommun Soites område har det kommit in rapporter om nya fall av coronasmitta.

Christian Kantola kan inte säga vad det beror på att fallen inte ökar inom regionen men en förklaring kan vara att åtgärderna man vidtagit har en effekt.

- Vill man se det positivt kan man tänka sig att de åtgärder man har satt in i samhället har haft en effekt.

Samtidigt har statsrådet på onsdag behandlat bland annat testkapaciteten i Finland.

Enligt källor till Yle Uutiset kunde det göras betydligt fler coronatester i Finland än det nu görs.


Kan en förklaring till de få fallen vara att vi testar för få?

- Vi testar enligt samma principer som vi har gjort tidigare. Det har inte ändrats så det borde inte vara en förklaring till att fallen inte ökat här, säger Kantola.

Christian Kantola
Christian Kantola Christian Kantola Bild: Vaasan keskussairaalan kuvapankki överläkare,Vasa centralsjukhus,Christian Kantola

Hur många testar man inom Vasa sjukvårdsdistrikt?

- Det kan jag inte kommentera, säger Kantola.

”Det här kan vara lugnet före stormen”

Christian Kantola ser en viss risk med att fallen hållits på en stabil nivå. Samtidigt som det är bra att fallen inte ökar i en sådan takt att sjukvården inte hinner med lyfter Kantola fram en oro för att folk inom området ska känna en falsk trygghet och släppa på restriktionerna. Det är det sista man ska göra i nuläget säger Kantola.

- Det gäller fortsättningsvis att vara mycket noga och följa alla rekommendationer. Det har kan vara lugnet före stormen och man kan inte luta sig tillbaka och tro att det kommer att lugna ner sig.

Kantola passar också på att förtydliga vad droppsmitta är. Coronaviruset smittar via de små droppar som kommer i luften då någon hostar eller nyser.

Enligt vad forskarna vet i nuläget så är viruset inte luftburet och sprids inte längre sträckor i luften. Men det gäller ändå enligt Kantola att hålla avstånden till varandra. Det kan räcka att stå nära någon för att bli smittad. Man kan enligt Kantola tänka sig hur det ser ut då någon andas på vintern när det är kallt ute. Spridningen av de utandningsdropparna är inte lika stor som vid en nysning men i det här läget gäller det att vara noga säger Kantola.

Nainen niistää nenäänsä
Arkivbild. Coronaviruset smittar via de små droppar som kommer i luften då någon hostar eller nyser. Nainen niistää nenäänsä Bild: Marko Väänänen / Yle förkylning,Förkylning,snuva,nysning

Oklart om någon inom sjukvårdsdistriktets område behöver sjukvård

Hur sjuka har då de som konstaterats bära på coronaviruset inom området blivit.

- De flesta har inte varit så sjuka utan har kunnat vårdas hemma.

Hur länge har de varit sjuka?

- På ett allmänt plan kan man vara sjuk i alla fall i två veckor.

Behöver någon inom Vasa sjukvårdsdistrikt vård på sjukhus för tillfället?

- Det kan jag inte kommentera.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt jobbar man nu med olika scenarion för vad som ska komma härnäst.

- Det är mycket svårt att veta hur läget kommer att utvecklas. Vi följer med läget i världen och läget i Finland men hur stor vågen blir här går inte att säga.

- Det viktiga nu är att vi alla gör vårt bästa för att vågen inte ska bli för kraftig och det här är ett gemensamt projekt mellan sjukvården och befolkningen. Budskapet är att allas insats behövs, säger Kantola.

Uppdaterad 2.4 klockan 11:45 med att antalet bekräftade fall inom Vasa sjukvårdsdistrikt nu är 27.

Artikeln är uppdaterad 2.4 klockan 12:27 med ett förtydligande om att coronaviruset enligt vad forskarna vet i nuläget inte är luftburet men att det ändå gäller att hålla avstånd till varandra för att undvika att bli smittad.