Hoppa till huvudinnehåll

Kommunerna i Västnyland erbjuder ännu fysiska möten inom psykvården - den privata sidan har övergått till distansterapi

En vintrig dag utanför Raseborgs mentalvårdscenter.
Kommunerna i Västnyland strävar efter att sköta sina klienter inom mentalvården så normalt som möjligt. Men distansterapin har ökat och på den privata sidan är den i full gång. En vintrig dag utanför Raseborgs mentalvårdscenter. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,psyke

Också inom mentalvården råder undantagstillstånd på grund av coronaläget.

De klienter som är i behov av psykiatrisk vård eller terapi kan känna extra stor oro i tider av undantagstillstånd.

I de västnyländska kommunerna försöker man därför hålla i gång verksamheten så normalt som möjligt. Det betyder att det ännu är möjligt för en klient att träffa sin vårdkontakt vid mentalvården, om tröskeln för ett digitalt möte är för hög.

På den privata sidan däremot är det distansterapi som gäller. De terapeuter som producerar tjänster för Folkpensionsanstalten måste sköta sitt jobb på distans.

Sätter press på alla

- Situationen sätter en oerhörd press på vården, i och med att vi alla lever i ovisshet. Det här är en ny situation för både personalen och klienterna och ingen vet vad som komma skall, säger Annika Rehn, som är tillförordnad chef för mental- och missbrukarvården i Raseborg.

Hon berättar att personalen ändå gör allt de kan för att de som behöver vård ska få det.

Annika Rehn, överskötare.
Annika Rehn jobbar som tillförordnad chef för mental och missbrukarvården i Raseborg. Hon säger att oron i samhället ökat på grund av coronasituationen. Annika Rehn, överskötare. Bild: Marica Hildén / Yle Ekenäs,Raseborg,Västnyland,annika rehn

Eftersom de klienter som är i behov av psykiatrisk vård redan från tidigare kan vara lite skörare än normalt, är den här situationen påfrestande för dem.

Det bekräftar också Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander.

- Vår tanke är att vi inte kan lämna någon ensam nu. Vi har en uppgift och oberoende av hurdant läge vi har måste vi sköta den. Hur vi sedan sköter den kan lite skifta.

kvinna i fuccsiaröd tröja utomhus
Vi lämnar ingen ensam i den här situationen, säger Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander. kvinna i fuccsiaröd tröja utomhus Bild: Christoffer Westerlund / Yle Elisabeth Kajander,landskapsreform,social- och hälsovårdsreformen (sote),Hangö,hälsovård,sjukvård

Både Elisabeth Kajander och Annika Rehn säger att man inom respektive kommun försöker hålla i gång verksamheten så normalt som möjligt.

Alla får vård

Vårdaren tar för tillfället ställning till hur varje enskild klient ska skötas. Om det går träffas man personligen, men om klienten tillhör en riskgrupp eller om det finns andra vägande skäl att prata på distans, träffas man digitalt.

Annika Rehn är ändå noga med att betona att ingen blir utan vård.

- Om man känner att man behöver träffa någon så uppmanar jag att ta kontakt. Bara man tar den första kontakten så ordnar det sig nog.

Tekniken har fungerat bra

I Ingå och Sjundeå fortsätter man också som vanligt i mån av möjlighet.

Sabina Westerholm är psykiatrisk sjukskötare i Ingå och kunde ännu i förra veckan ta emot nya klienter efter noga övervägande.

- Jag vill ju nog gärna tro att alla som behöver få vård, får vård också i fortsättningen.

Vissa möten hålls redan nu på distans i de västnyländska kommunerna, och hittills verkar tekniken inte ha vållat några större problem.

Relationerna kan upprätthållas antingen per telefon eller via applikationerna Skype och Whatsapp.

Du kan få hjälp utan remiss

De som anlitar kommunens tjänster inom psykvården behöver ingen remiss. Man kan boka tid själv och komma överens med sin kontakt hur vården ges.

För den som inte vill söka hjälp via kommunen finns också den privata sidan som ett alternativ, men då får man betala ur egen ficka.

En del klienter får också en remiss för rehabiliterande vård till en privat serviceproducent och kan då söka ersättning från Folkpensionsanstalten, FPA.

Folkpensionsanstalten kräver distans

FPA har en lista på alla producenter som finns tillgängliga i ett visst område.

Anne-Charlotte Söderström är en av de psykoterapeuter som har mottagning i Ekenäs. Men för tillfället får hon inte ta emot kunder där.

Hennes uppdragsgivare FPA kräver av alla sina producenter att de ordnar vården på distans.

- När jag såg vartåt det lutade tog jag kontakt med FPA, som rekommenderade att vi börjar med distansterapi, men det var inte obligatoriskt då. Sedan räckte det inte länge innan det blev det.

FPA:s logga
Folkpensionsanstalten kräver att dess terapeuter träffar sina klienter på distans. FPA:s logga Bild: Tiina Jutila / Yle FPA,folkpensionsanstalten,pension,utkomststöd,studiestöd,utkomstskydd,arbetslöshetspenning,utkomstskydd för arbetslösa

Söderström berättar att de klienter som får rehabiliteringsstöd från FPA får välja om de skjuter upp sin terapi eller fortsätter.

- De flesta har valt att fortsätta och några vill till och med ha tätare kontakt för att de upplever situationen som jobbig, berättare Anne-Charlotte Söderström.

- I det här läget kan känslan av ensamhet öka. Många har en känsla av övergivenhet, som är en väldigt stark känsla, och för dem är vår kontakt viktig.

Tekniken löper smidigt

Då man övergår till distansterapi kan tekniken, som för vem annan som helst, till en början vålla lite huvudbry.

Psykoterapeut Anne-Charlotte Söderström säger ändå att hon i sina klientrelationer kommit bra igång.

Skype
Psykoterapeut Anne-Charlotte Söderström föredrar att träffa sina klienter på Skype. Om skärmen är tillräckligt stor ser man varandra bra. Skype Bild: Unsplash/Mati Flo Skype

Personligen föredrar hon Skype, för där kan man se den som man pratar med.

- Inom psykoterapi eller mentalvårdsarbetet ger också kroppsspråket och klientens tysta signaler viktig information åt vårdaren, konstaterar Anne-Charlotte Söderström.

Hon säger att det här gör att det är lättare att upprätthålla existerande relationer än att inleda nya klientförhållanden.

- Men även i det här fallet får man leva med situationen och se hur den utvecklas.

Läs också