Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson upprepar tal om "barmhärtighet": Se till att orka trots extrakraven - liveblogg från regeringens presskonferens

Studiestödet är flexibelt i kristider. Och lärarna måste ha individuell kontakt med alla elever också i distansundervisningen. Skol- och kultursektorn stod för innehållet vid regeringens lägesrapport om coronaläget idag. Kraven kan nu sänkas för att alla ska orka, var beskedet.

Undervisningsminister Li Andersson (Vänsterförbundet) och forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen (Centern) svarade på frågor vid dagens presskonferens.

I måndags kom beslutet att förlänga stängningen av skolorna till den 13 maj 2020.

Andersson preciserade nu att det var på önskemål från skolsektorn. Det ger mer tid att förbereda distansundervisningen.

Ministeriet förbereder sig redan på att vårterminen inte kan återupptas i skolorna.

Igår kom undervisningsminister Li Andersson med ett brev till alla berörda om omtanke, omsorg och barmhärtighet. Det upprepades vid dagens presskonferens.

"Se till att arbetsbördan inte blir för stor"

Man måste tänka på risken för överbelastning i dessa undantagsförhållanden, sa Li Andersson. Lärare och föräldrar måste ge sig själv rätten att sänka kraven.

Lärarnas orkande är en fråga skolorna och kommunerna måste se till.

För föräldrarna finns möjlighet att sända de minsta barnen till närundervisning. Man får välja det som är nödvändigt.

- Det kan man göra om ens egna krafter inte räcker till eller distansarbete inte går att ordna, vilket är verklighet för många. Det är absolut inte vår avsikt att döma någon, sa Andersson.

Skolorna ska följa läroplanen, men måste inte göra det till punkt och pricka. Det viktiga är hur man efteråt kontrollerar vad eleverna har lärt sig och ger kompletterande undervisning som stöd.

"De studerande måste få komma vidare"

Examineringen är viktig för att få eleverna vidare, till nästa klass, studier eller arbetslivet.

Studentantagningen till universitet och högskolor går igång, men där finns många frågetecken, sa forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen. Epidemispridningen avgör formerna, om regelrätta inträdesförhör inte kan ordnas.

Föräldrar som tvingas koncentrera sig på barnens undervisning hemma bör också kunna räkna med lite barnhärtighet från sina arbetsgivare, sa Andersson.

Hon avvisade ändå inte helt kravet på att föräldrarna senare måste arbeta in en del av timmarna som nu läggs ner på att hjälpa barnen med skolan.

"Digiskutt i undervisningen"

Lärarna har ett stort ansvar för att alla barn är med så det inte blir för stora gap i kunnandet, sa Li Andersson.

Arbetet med att garantera en dator åt alla elever fortsätter på kommunnivå. En insamling av begagnade datorer kan vara det snabbaste sättet att lösa problemet.

Trycket på att snabbt utveckla nya undervisningsmetoder har varit stort, men lärarna har till stora delar klarat det, sa Andersson. Det är ändå viktigt att alla lärare personligen har kontakt med sina elever för att garantera att alla är med.

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen talade om det digitala skuttet som universiteten har tvingats ta. Vid universiteten har nästan all undervisning förts över till webben.

Men en del laboratorieövningar och arbetspraktik kan inte förverkligas, vilket riskerar förlänga studierna.

För studerande som nu blir efter garanteras utkomsten, genom förlängt studiestöd och sänkta prestationskrav.

Deltidsarbetande studerande som permitteras har numera också rätt till arbetslöshetsunderstöd, påpekade Kosonen.

Läs den avslutade livebloggen från presskonferensen:

Följ livestreamen med svensk simultantolkning här.. Streamen utan simultantolkning hittar du här.